8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.04.2020 / 15:55 Politika - Sastanak u Mostaru

Sattler od Čovića tražio da se uključi u rad Grupe za nastavak EU puta BiH

Sattler od Čovića tražio da se uključi u rad Grupe za nastavak EU puta BiH
Foto: Vijesti.ba
U Mostaru je danas održan sastanak predsjednika HDZ-a BiH i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragana Čovića sa šefom Delegacije EU u BiH Johannom Sattlerom.

- Mi imamo jedan kontinuitet u zadnjih nekoliko mjeseci u traženju rješenja za ubrzanje evropskog puta BiH. Ja sam se više puta zahvalio i EU i gospodinu Sattleru na svim naporima koje čine da pomognu našoj zemlji - rekao je u izjavi medijima domaćin današnjeg sastanka.

Čović naglašava da BiH ima svoje mjesto, te da ga veseli da ćemo na tom putu nastaviti i dalje.

- Jako me interesiralo da vidimo kako zajedno možemo napraviti paralelnu aktivnost, izraženiju u radu izvršne i zakonodavne vlasti da bi sistem počeo funkcionirati, da pokušamo pokrenuti naše gospodarstvo - riječi su Čovića.

Naglasivši kako će ipak biti izraženi ožiljci koje će za sobom ostaviti pandemija koronavirusa, istakao je da ćemo se s tim teško sami moći iznijeti bez pomoći prijatelja iz EU i svijeta.

Na sastanku je razgovarano i o predstojećim lokalnim izborima, a Čović je ponovio stav političke stranke na čijem je čelu - ako ne bude preduvjeta za transparentno i potpuno zakonito organiziranje izbora, onda treba razmisliti šta u tom slučaju uraditi.

Sattler kaže da je razgovarano o tri bitne teme, a neminovno se prva na dnevnom redu našla pandemija koronavirusa.

- Ja sam danas imao priliku da uručim jedan dio opreme premijeru HNK, gospodinu Hercegu, što je još jedan od pokazatelja da je EU tu uz vas - rekao je Sattler.

Podsjeća da je više od sedam miliona eura osigurano samo za zadovoljavanje medicinskih potreba u BiH, a da je značajan dio namijenjen i za HNK.

Tokom sastanka bilo je razgovora i o tome kako pomoći privredi, preduzećima i u spašavanju radnih mjesta. U tom kontekstu EU je osigurala više od 70 miliona eura bespovratnih grant sredstava, od kojih će značajan dio biti plasiran i u Hercegovinu, naročito u sektor turizma, kao jedan od najpogođenijih.

EU je za BiH osigurala, navodi Sattler, i više od 250 miliona eura makro-finansijske pomoći, koja će se koristiti za rješavanje neminovnih minusa, odnosno budžetskih deficita.

Sagovornici su se dotakli i predstojećih lokalnih izbora, ali i izbora u Mostaru, a Sattler napominje da je to prvi prioritet naveden među 14 ključnih prioriteta u Mišljenju Evropske komisije.

- Ohrabrio sam predsjednika Čovića da nastavi naporno raditi na iznalaženju političkih rješenja koja će omogućiti održavanje izbora. Pravo mjesto za usaglašavanje i dogovor je svakako u Parlamentu BiH, a postoji i presuda Suda za ljudska prava u Strazburu - precizirao je Sattler.

Razmijenjena su mišljenja i o evropskim integracijama, a Sattler je podsjetio da je jučer u Predsjedništvu BiH postignut dogovor koji bi trebao omogućiti važne iskorake na evropskom putu BiH.

- Ovaj proces trebao bi da bude brži. Dogovorena procedura predviđa da to bude proces koji je izuzetno inkluzivan i treba da uključi što širi spektar aktera - potcrtava Sattler.

Na kraju svog obraćanja kaže kako je pozvao Čovića da bude aktivni učesnik ove incijative.

- Predsjednika Čovića poznajem odavno, jako dugo sarađujemo. Dobro se sjećam da je on uručio aplikaciju BiH za članstvo u EU. Dakle, on je jedan od najsnažnijih zagovornika i šampiona evropskog puta i evropskih integracija, na čemu mu se zahvaljujem - dodao je Sattler.

HDZ na potezu

Podsjetimo, Predsjedništvo BiH jučer je usvojilo novi akcioni plan puta ka EU. Plan predviđa brži i efikasniji proces integracija koji će u potpunosti biti proveden kroz državne institucije BiH.

Proces realizacije 14 ključnih prioriteta predviđa uspostavljanje ad hoc Političke radne grupe.

Političku radnu grupu čine članovi Predsjedništva BiH s predsjedavajućim na čelu (Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić) predsjedavajući Vijeća ministara BiH s dvoje zamjenika (Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda) i članovi Kolegija oba doma Parlamenta BiH (Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić / Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović i Borjana Krišto)

Grupa bi prvi zajednički sastanak trebala održati već u ponedjeljak, 4.maja.

Poznato je kako su predstavnici HDZ-a predvođeni Čovićem do sada bojkotirali sastanke kojima je prisustvovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić. No ukoliko će BiH ići naprijed ka EU, susret će se neminovno desiti 4. maja na sastanku Političke radne grupe. Na testu je i HDZ-ova krilatica "promicatelja europskih vrijednosti". Nove blokade bi sasvim sigurno nanijele štetu državi i evropskom putu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo