8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

29.04.2020 / 11:13 Politika - Puna podrška Zapada

Novi zamah BiH na putu ka EU, na potezu Čović i HDZ

Novi zamah BiH na putu ka EU, na potezu Čović i HDZ
Dragan Čović / Vijesti.ba

Predsjedništvo BiH jučer je usvojilo novi akcioni plan puta ka EU. Plan predviđa brži i efikasniji proces integracija koji će u potpunosti biti proveden kroz državne institucije BiH.

Članstvo u Evropskoj uniji ovim je planom određeno kao strateški vanjskopolitički cilj i prioritet BiH. Proces realizacije 14 ključnih prioriteta predviđa uspostavljanje ad hoc Političke radne grupe.

Političku radnu grupu čine članovi Predsjedništva BiH s predsjedavajućim na čelu (Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić) predsjedavajući Vijeća ministara BiH s dvoje zamjenika (Zoran Tegeltija, Bisera Turković i Vjekoslav Bevanda) i članovi Kolegija oba doma Parlamenta BiH (Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Nikola Špirić / Denis Zvizdić, Nebojša Radmanović i Borjana Krišto)

Grupa bi prvi zajednički sastanak trebala održati već u ponedjeljak, 4.maja.

Veliku podršku ovom pristupu dali su Delegacija EU u BiH i ambasadori zemalja Kvinte. Ambasadori su snažno pozdravili zaključak Predsjedništva BiH i njegovu posvećenost da predvodi proces ka realizaciji reformi po ključnim prioritetima utvrđenim u Mišljenju Evropske unije.

- Za predstavnike vlasti u BiH, samit u Zagrebu je prilika da jedinstvo stave ispred podjela te pokažu vođstvo i odlučnost za unapređenje ove zemlje - naveli su ambasadori Kvinte.

Kako Vijesti.ba saznaju, nekoliko dana uoči ove odluke održan je sastanak šefa Delegacije EU u BiH ambasadora Johana Sattlera sa političkim liderima, na kojem je i "pao" dogovor. Kako su nam otkrili naši izvori Milorad Dodik još jednom je pokazao svoju političku pragmatičnost. Svoj konstruktivan i racionalan pristup Dodik je potvrdio i usvajanjem navedenih zaključaka na nivou Predsjedništva BiH.

No, s druge strane posljednjem sastanku sa Sattlerom nije prisustvovao lider HDZ-a BiH i predsjedavajući državnog Doma naroda Dragan Čović.

Upravo je i to jedan od razloga zbog kojeg će se u Mostaru danas s njim sastati šef Delegacije EU Sattler. Poznato je kako su predstavnici HDZ-a predvođeni Čovićem do sada bojkotirali sastanke kojima je prisustvovao član Predsjedništva BiH Željko Komšić. No ukoliko će BiH ići naprijed ka EU, susret će se neminovno desiti 4. maja na sastanku Političke radne grupe.

Na testu je i HDZ-ova krilatica "promicatelja europskih vrijednosti". Nove blokade bi sasvim sigurno nanijele štetu državi i njenim evropskim integracijama, pa se nadati da HDZ neće ponovo igrati na kartu ucjena i blokada kao u slučaju aranžmana s MMF-om, na kojem još uvijek za povlačenje sredstava neophodnih državi fali potpis njihovog ministra Vjekoslava Bevande. Upravo je blokada novca na udaru kritika iz RS, pa je pitanje kako će se ovo na koncu odraziti i na odnose između SNSD-a i HDZ-a.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo