6°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 7°C

28.04.2020 / 20:20 Regija - Američki državni sekretar

Pompeo: Podgorica važan partner Vašingtona

Pompeo: Podgorica važan partner Vašingtona
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Crna Gora nije samo prijatelj SAD, već i važan partner koji poštuje svoje obaveze u suočavanju sa velikim brojem različitih opasnosti po regionalnu i globalnu bezbjednost, poručio je američki državni sekretar Mike Pompeo.

Pompeo je crnogorskom predsjedniku Milu Đukanoviću, u ime predsjednika SAD Donalda Trumpa, uputio pismo zahvalnosti za telegram saučešća povodom žrtava izazvanih pandemijom novog virusa korona.

- Kao prvi državni sekretar SAD koji je posjetio Vašu zemlju, osjećam naročito snažnu povezanost sa Crnom Gorom i nadam se da ćete Vi i narod Crne Gore prihvatiti naše molitve i našu podršku u ovim teškim vremenima - naveo je Pompeo.

On je dodao da SAD najiskrenije cijene pomoć Vlade Crne Gore u povratku američkih državljana u svoju zemlju, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

- Omogućili ste da se gotovo 100 državljana SAD nastanjenih u Crnoj Gori bezbjedno vrati svojim domovima i porodicama", istakao je Pompeo.

Prema njegovim riječima, saveznici jedni drugima pomažu kada nastupi vrijeme potrebe.

"Stoga, ponosno prilažemo 300.000 dolara u zdravstvenoj pomoći i 15.000 dolara u medicinskoj opremi za borbu protiv epidemije Kovida-19 u Crnoj Gori - naveo je Pompeo.

On je dodao da ta nova pomoć učvršćuje dugoročno investiranje SAD u Crnoj Gori koje ukupno iznosi više od 332 miliona dolara i uključuje više od milion dolara za zdravstvo.

- Takođe nam je veliko zadovoljstvo što smo svjedoci da američke firme aktivno pojačavaju aktivnosti kojima pomažu Crnoj Gori u zdravstvenom sektoru - rekao je Pompeo.

Prema njegovim riječima, stara izreka kaže da kada se nađeš u krizi saznaš ko su ti prijatelji.

On je rekao da se raduje produbljivanju partnerstva između SAD i Crne Gore u zajedničkom djelovanju s ciljem da se pobijedi Kovid-19 i vrati bezbjednost i prosperitet za narode dvije države.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo