7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

24.04.2020 / 15:09 Ekonomija - Preventivno djelovanje

EK odobrila BiH 1.130.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge

EK odobrila BiH 1.130.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge
Staša Košarac / Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Evropska komisija odobrila BiH 1.130.000 eura za podršku zaštitnim mjerama protiv afričke svinjske kuge.

Riječ je o grant sredstvima za 2020. godinu, a ugovor će uskoro potpisati Generalni direktorat Evropske komisije za zdravlje i bezbjednost hrane i Kancelarija za veterinarstvo BiH.

''Nakon što je ekspertska grupa za praćenje afričke svinjske kuge donijela odluku da pomogne zemljama u kojima postoji afrička svinjska kuga i potencijalno ugroženim zemljama, Kancelarija za veterinarstvo BiH obratila se sa zahtjevom za monitoring ove bolesti na području BiH. Grant sredstva su odobrena, a ugovor će uskoro biti potpisan“, istakao je ministar Košarac.

On je naveo da u BiH još nije zabilježen slučaj bolesti afričke svinjske kuge.

''Moramo djelovati preventivno da bismo zaštitili naše farmere i spriječili pojavu ove bolesti. Sredstva koja je odobrila Evropska komisija biće usmjerena na monitoring i procjenu stanja u BiH, kako bi se na vrijeme uočila eventualna pojava afričke svinjske kuge“, naveo je ministar Košarac.

 
(Vijesti.ba)

Izdvajamo