15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

22.04.2020 / 15:09 BiH - Evropski komesar

Varhelyi objavio: Još 250 miliona eura za BiH od EU

Varhelyi objavio: Još 250 miliona eura za BiH od EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi najavio je danas na svom Twitter profilu paket makrofinansijske pomoći kao podršku za ukupno deset zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

"Ovaj paket pomoći će našim partnerima da pokriju svoje trenutne i hitne potrebe za finansiranjem. Unaprijedit će napore na zaštiti ljudi i ublažiti negativne socioekonomske posljedice", naveo je Varhelyi.

Za Bosnu i Hercegovinu izdvojen je najveći iznos sredstava od svih zemalja iz regiona, a za borbu protiv pandemije koronavirusa namijenjeno nam je 250 miliona eura.

Albanija će dobiti 180 miliona, Sjeverna Makedonija 160, Kosovo 100 i Crna Gora 60 miliona eura. Među zemljama koje će također dobiti pomoć su i Ukrajina 1,2 milijarde, Moldavija 100, Gruzija 150, Jordan 200 i Tunis 600 miliona eura.

Od zemalja iz regiona koje nisu članice EU jedino u ovom paketu Srbija neće dobiti pomoć EU, što se moglo naslutiti i prije nekoliko dana.

Šef Evropske diplomatije Josep Borrell je poručio kako je zabrinut zbog dešavanja na Balkanu, i tom prlilikom je pomenuo veličanje Kine od strane zvaničnog Beograda. Podsjećamo, Borrell je poručio kako se u regionu vodi borba narativa te da je smiješno da se na ulicama Beograda vide bilbordi zahvale Kini, a da ih nema kada je u pitanju Evropska unija.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo