6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

22.04.2020 / 12:58 Kultura - Nepoštovanje državnog dobra

Komisija najoštrije osuđuje prodaju stećaka putem interneta

Komisija najoštrije osuđuje prodaju stećaka putem interneta
Foto: ilustracija - Vijesti.ba

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje prodaju stećaka putem interneta, a o čemu su jučer izvještavali pojedini mediji, saopćeno je iz te institucije koja se povodom tog događaja obratila i policiji.

- Ovakvi oglasi putem kojih se navodno prodaju kulturno-historijska dobra ukazuju na ozbiljne anomalije u našem društvu te nedostatak svijesti i poštovanja prema kulturno-historijskom naslijeđu, ali i potrebi strožijih kontrola nadležnih inspekcijskih i policijskih službi u ovoj oblasti. Kulturno-historijsko naslijeđe temelj je identiteta i kontinuiteta svake zemlje te zaštita kulturno-historijskog naslijeđa mora biti jedan od prioriteta svake države - navodi se u saopćenju.

To podrazumijeva sankcioniranje eventualne stvarne nezakonite prodaje, kao i sličnih aktivnosti kojima se iskazuje visok stepen nepoštovanja prema dobrima od najvećeg značaja države, naglašava Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podsjećajući da su stećci, kao univerzalna vrijednost, prepoznati i od UNESCO-a koji ih je uvrstio na Listu svjetske baštine.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo