1°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

22.04.2020 / 10:23 Regija - Izvršena procjena

Šteta od zemljotresa u Zagrebu oko 5,5 milijardi eura

Šteta od zemljotresa u Zagrebu oko 5,5 milijardi eura
Foto: Hina - Vijesti.ba

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Hrvatske Predrag Štromar rekao je u srijedu da je šteta od snažnog potresa koji je tačno prije mjesec dana, 22. marta, pogodio Zagreb i okolicu, oko 42 milijarde kuna odnosno 5,5 milijardi eura.

Stručnjaci Građevinskog fakulteta komunicirali su s evropskim kolegama i iznijeli procjenu štete. Napravili su pet verzija procjene i odabrali onu za koju misle da je najrealnija, rekao Štromar za HRT.

Iznio je i informacije što se nakon mjesec dana pripremilo za obnovu potresom uništenih stambenih i drugih objekata, naglasivši da je pri kraju izrada zakona kojim će se sve to urediti.

"Zakon je pri kraju, brusimo ga još malo sa stručnjacima. Radi se o sedmicama kada stiže zakon. Izgradit ćemo hitno stanove gdje bi ljudi kojima su nastradali objekti u potresu bili nekoliko godina, a onda bi se te zgrade iskoristile kao studentski dom", rekao je.

Dodao je kako će se novac tražiti od Evropske komisije, Svjetske banke, da će se održati donatorska konferencija, ali i da će se dio morati dati iz fondova.

Što se tiče obiteljskih kuća, ministar je rekao da one kuće koje su za rušenje, će se rušiti, a da će oni omogućiti izgradnju novih zamjenskih kuća.

"Ne brinite, nećete ostati bez krova nad glavom", poručio je Štromar.

Zemljotres jačine od 5,5 stepeni po Richteru u 6:24 sati 22. marta pogodio je Zagreb i okolno područje. Mjesec dana nakon najvećeg potresa na području Zagreba zabilježeno je više od tisuću manjih podrhtavanja tla.




(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo