19°C
Mostar 18°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

17.04.2020 / 17:02 Ekonomija - Na upit Vijesti.ba

Ministarstvo finansija: BiH ima 80 miliona KM oročenih na bankama

Ministarstvo finansija: BiH ima 80 miliona KM oročenih na bankama

Vijesti.ba su ranije danas objavile da je ministarstvo finansija i trezora BiH početkom februara ove godine raspisalo tender za oročavanje sredstava koja se nalaze na jedinstvenom računu, a koja u datom trenutku nisu potrebna za budžetske namjene.

Ministarstvo finansija BiH pitali smo o kojem iznosu oročenih sredstava se radi i zašto se ona umjesto da stoje na računima komercijalnih banki ne preusmjere u spas domaće privrede.

Iz Ministarstva je u poslijepodnevinim satima stigao odgovor kojeg prenosimo u nastavku:

- Kratkoročno oročena sredstva Budžeta institucija BiH koja u datom trenutku nisu potrebna za budžetske namjene su depozit koji je u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH plasiran kod poslovnih banaka. Iznos tih sredstava je 80 mil. KM. Ova sredstva su namijenjena za finansiranje institucija BiH i predstavljaju sredstva Budžeta institucija BiH.


- Ministarstvo finansija i trezora BiH priprema Budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu i nakon usvajanja Budžeta od strane Parlamentarne skupštine BiH bit će poznato da li će se sredstva Budžeta aktivirati za pomoć privredi.


(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo