8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

16.04.2020 / 12:03 Kultura - Obogatiti turističku ponudu

Predstavljeni projekat i aplikacija 'Rimsko naslijeđe Sarajeva'

Predstavljeni projekat i aplikacija 'Rimsko naslijeđe Sarajeva'
Foto: Udruženje Dante Alighieri

Internet prezentacija i promocija digitalnog projekta i mobilne aplikacije “Rimsko naslijeđe Sarajeva” održano je putem online platforme Zoom, saopćeno je iz Udruženja "Dante Alighieri" u Bosni i Hercegovini.

Cilj je obogaćivanje turističke ponude i valorizacija znamenitosti Kantona Sarajevo, kazao je predsjednik tog udruženja u BiH Adnan Mehmedović. 

- Na lokalitetu ilidžanskog naselja Lužani danas se mogu vidjeti ostaci termi i ville urbane nastalih u vrijeme vladavine Rimskog carstva, ali je teško zamisliti kako su oni originalno izgledali. Projekat “Rimsko naslijeđe Sarajeva” kroz tehniku uvećane realnosti rekreira te kulturne spomenike i nudi posjetiocima uvid u život na ovom prostoru u doba Rimske imperije. Rimsko naslijeđe Sarajeva svojevrstan je nastavak i nadogradnja projekta Rimsko naslijeđe Balkana koji je završen i prezentovan početkom 2020. godine - izjavila je na promociji Selma Rizvić, profesorica na Elektrotehničkom Fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

Aplikacija ima za cilj predstaviti obogaćenu turističku ponudu Kantona Sarajevo, ali i biti svojevrstan alat svim budućim posjetiocima ovog lokaliteta, s obzirom na to da će svi koji i fizički posjete lokalitete na Ilidži biti u prilici otključati mnogobrojne digitalne sadržaje vezane za Rimsko carstvo.

Ambasador Italije u BiH Nicola Minasi naglašava značaj kulturnih događaja u vremenu kada su ljudi primorani na izolaciju. On je čestitao cijelom timu za implementaciju projekta i promociju italijanske kulture u BiH, inovativnom načinu prezentacije rimskog kulturnog nasljeđa.

Projektom je koordinirao Renato Scuzzarello uime Udruženja za promociju italijanske kulture u Bosni i Hercegovini „Dante Alighieri“, a uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo na osnovu javnog poziva objavljenog 2019. godine.

Dizajn koncepta, grafički dizajn i video spot potpisuje Selma Rizvić, aplikaciju je programirala Ivona Ivković-Kihić, a za web dizajn je zaslužna Aida Sadžak.

Glumica Selma Alispahić pojavljuje se u ulozi Minerve, a prevod su uradili Senka Ahmetović Palić i Adnan Mehmedović.

Detalji o projektu dostupni su na cultural heritage web-serveru: VIDEO, kao i na facebook stranici: VIDEO odakle je moguće pristupiti linkovima za besplatni download i instalaciju aplikacije za mobilne uređaje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo