2°C
Mostar 12°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

08.04.2020 / 15:34 Svijet - Berlin

Njemačka spremna prihvatiti prvih 350-500 maloljetnih izbjeglica iz Grčke

Njemačka spremna prihvatiti prvih 350-500 maloljetnih izbjeglica iz Grčke
Foto: AFP
Njemačka će sljedeće sedmice primiti prvih 50 maloljetnih izbjeglica koje se trenutno nalaze na nekom od grčkih otoka, saopćila je u srijedu njemačka vlada, koja se u prvoj fazi sprema prihvatiti 350 do 500 maloljetnih izbjeglica bez pratnje.

"Čarter letovi iz Grčke bi trebali uslijediti sljedeće sedmice. Dvije sedmice nakon dolaska djeca će provesti u karanteni u saveznoj pokrajini Donja Saska, nakon čega će biti prebačena u druge savezne pokrajine", saopćilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je prije toga za TV postaju RTL izjavio kako bi u prvoj fazi u Njemačku trebalo biti prebačeno 350 do 500 maloljetnih izbjeglica bez pratnje.

Vlada je početkom marta odlučila primiti ukupno 1.000 do 1.500 maloljetnih izbjeglica iz smještaja na grčkim otocima.

Prihvat maloljetnih izbjeglica bez pratnje je dio dogovora na razini Europske unije u sklopu kojeg je nekoliko članica, između ostalog i Hrvatska, pristalo na prihvat maloljetnih izbjeglica iz prenapučenih smještaja na grčkim otocima.

Njemačka je objavila da će primati samo bolesne maloljetne izbjeglice bez pratnje, mlađe od 14 godina i po mogućnosti djevojčice.

U prvom avionu je trebalo stići i do 80 djece, ali je broj smanjen zbog, kako je priopćeno, "otežanog odabira" s obzirom na kriterije koje postavila njemačka vlada i činjenicu da su maloljetne izbjeglice na grčkim otocima uglavnom dječaci i da postoje poteškoće u utvrđivanju identiteta.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo