8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

07.04.2020 / 10:50 BiH - Trgovska gora

Košarac hrvatskom ministru najavio međunarodni arbitražni spor

Košarac hrvatskom ministru najavio međunarodni arbitražni spor

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas telefonskim putem sa ministrom za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske Tomislavom Ćorićem o namjeri ove zemlje da izgradi odlagalište za radioaktivni i...

...nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, u neposrednoj blizini granice sa BiH.

Ministar Košarac rekao je da je upoznat sa nedavnom odlukom resornog Ministarstva Hrvatske da ustupi lokaciju bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u opštini Dvor na upotrebu Fondu za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elekrtane ''Krško'' radi izrade studije uticaja na životnu sredinu.

Ministar Košarac apostrofirao je da je stav nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH da je namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u neposrednoj blizini granice potpuno neprihvatljiva, te izrazio nezadovoljstvo činjenicom da Hrvatska ne odustaje od bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac kao preferentne lokacije za sporno odlagalište.

On je informisao ministra Ćorića o procjenama da će izgradnja odlagališta na Trgovskoj gori ugroziti 250.000 stanovnika u 13 opština u slivu rijeke Une i da će negativno uticati na životnu sredinu, ali i da je riječ o ozbiljnom bezbjednosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području. 

Ministar Košarac poručio je da će insistirati na formiranju pravno-ekspertskog tima u BiH koji će se baviti ovim otvorenim pitanjem sa susjednom zemljom, kao i na privrženosti Konvenciji o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO), kojom se Hrvatska obavezuje da će sarađivati sa BiH, kao zainteresovanom stranom.

Ministar Ćorić podsjetio je da Hrvatska i Slovenija do danas nisu postigle saglasnost o zajedničkom rješavanju zbrinjavanja radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina u Sloveniji, te da ukoliko ne postignu dogovor, obje zemlje će biti prinuđene da skladište svoje količine radioaktivnog otpada.

Tokom telefonskog razgovora, ukazano je na potrebu da, u skladu sa ESPOO Konvencijom, stručna javnost iz BiH bude uključena u sve procese kako bi mogla da korespondirati i iznositi svoje argumente ukoliko vojno skladište Čerkezovac bude određeno kao definitivna lokacija za skladištenje radioaktivnog otpada.

U slučaju da Hrvatska bude insistirala na predmetnoj lokaciji, ministar Košarac poručio je da će BiH pokrenuti međunarodni arbitražni spor, te da se nada da će ovo pitanje ipak biti riješeno diplomatskim putem.

Nakon telefonskog razgovora sa ministrom Ćorićem, ministar Košarac zakazao je za danas hitnu videokonferenciju sa entitetskim ministrima nadležnim za zaštitu životne sredine Srebrenkom Golić i Editom Đapo, te članovima parlamentarne grupe ''Zeleni klub'' Sašom Magazinovićem i Jasminom Emrićem i načelnikom opštine Novi Grad Miroslavom Drljačom.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo