9°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

06.04.2020 / 10:47 Ekonomija - Održati tržište

Košarac: Vitalni proizvodi imat će prioritet i olakšan transport između zemalja CEFTA-e

Košarac: Vitalni proizvodi imat će prioritet i olakšan transport između zemalja CEFTA-e
Foto: Vijesti.ba

Vitalni proizvodi sa zajedničke liste imat će olakšan transport i prioritet u odnosu na drugu robu na definisanim graničnim prelazima između zemalja CEFTA, zahvaljujući osnivanju zelenih prioritetnih traka, izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac.

Košarac je naveo da je riječ o osnovnim životnim namirnicama, lijekovima i medicinskim sredstvima, hrani za životinje, veterinarskim lijekovima i preparatima, te đubrivu, sjemenima i sadnom materijalu.

"Od suštinske važnosti je da spoljnotrgovinski promet funkcioniše u aktuelnim uslovima i da održimo stabilnost tržišta robe široke potrošnje i medicinskih sredstava", rekao je Košarac za Nezavisne novine.

On kaže da je teško sada govoriti o ukupnoj šteti koju epidemija virusa korona uzrokuje domaćoj privredi, ali je procjena stručnjaka da će biti najviše pogođeni prerađivačka industrija, turizam te preduzeća za transport.

Prema njegovim riječima, sam podatak da je više od 850.000 noćenja manje u odnosu na prošlu godinu svjedoči ozbiljnosti situacije.

"Podržavam napore entitetskih vlada u aktivnostima za pomoć privredi, određene mjere su već usvojene. Uvažavajući ustavne nadležnosti, mišljenja sam da sve institucije moraju biti na raspolaganju domaćoj privredi i aktivno doprinositi očuvanju radnih mjesta i obezbjeđenju većeg stepena sigurnosti privrednim subjektima u prevazilaženju novonastale situacije", naveo je Košarac.

On je istakao i da je zabrinjavajuće da nove informacije u vezi sa odlukom Hrvatske da gradi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj gori uz granicu sa BiH dolaze u vrijeme epidemije virusa korona, kada, kako je naglasio, prioritetno traje borba za zdravlje ljudi.

"S druge strane, ma koliko čudno zvuči, to nam je dodatni motiv da istrajemo u aktivnostima na sprečavanju Hrvatske da realizuje svoju namjeru, jer nipošto ne smijemo dozvoliti da naši građani budu dodatno izloženi zdravstvenom riziku", rekao je Košarac.

Košarac kaže da podržava regionalnu saradnju i dobre bilateralne odnose BiH i Hrvatske, ali smatra da treba insistirati na tome da susjedna zemlja poštuje Konvenciju o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu (ESPOO), kojom je obavezna saradnja sa BiH kao zainteresovanom stranom.



(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo