12°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

06.04.2020 / 10:14 BiH - Lokalni izbori?

CIK pokrenuo proceduru o izmjeni Izbornog zakona BiH

CIK pokrenuo proceduru o izmjeni Izbornog zakona BiH
Foto: Vijesti.ba

Centralna izborna komisija (CIK) BiH na sjednici prošle sedmice usvojila je inicijativu za pokretanje procedure donošenja izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH.

Ovu informaciju za Vijesti.ba potvrdila je glasnogovornica ove institucije Maksida Pirić.

Naglašava da je CIK BiH, u skladu s Izbornim zakonom BiH, ovlaštena, pored ostalog, i da podnosi inicijative.

- A u vezi s usvojenom inicijativom, zadužene su nadležne stručne službe da pripreme relevantan prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona - rekla nam je Pirić.

O tome će se, kako je navela, članovi CIK-a očitovati tek u narednim danima.

Na naše pitanje na šta bi se konkretno mogle odnositi te izmjene i dopune, Pirić kaže da će se to vidjeti tek nakon što stručne službe pripreme i dostave materijal.

- U ovom trenutku zaista nema smisla špekulirati, dok se to ne usaglasi kao jedinstven prijedlog u CIK-u. Pratimo cjelokupnu situaciju i reagirat ćemo u skladu sa zakonom - dodala je Pirić.

Kontaktirali smo i člana CIK-a BiH Ahmeta Šantića, koji nam je kazao da, što se tiče raspisivanja i održavanja Lokalnih izbora ove godine, i dalje nema zvanične odluke. Nakon što članovi ove institucije usaglase zajednički stav, dodaje Šantić, javnost će o tome biti blagovremeno obaviještena.

Podsjetimo, CIK BiH oglasio se prije desetak dana saopštenjem na svojoj web stranici. Poručili su da konstantno i s pažnjom prate razvoj novonastale situacije u vezi sa širenjem epidemije koronavirusa.

"U okviru i uz uvažavanje opće situacije i u skladu s realnim mogućnostima, provodimo sve potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti, uključujući pripremu i raspisivanje Lokalnih izbora 2020. godine", navedeno je u saopštenju.

Pored rokova utvrđenih u Izbornom zakonu BiH, istakli su kako je njihova obaveza da prate i aktuelnu društvenu situaciju i izvršavaju mjere nadležnih državnih organa.

"U konsultaciji sa svim relevantnim faktorima, a prije svega sa Parlamentarnom skupštinom BiH, CIK BiH će na vrijeme donijeti adekvatne odluke i o tome obavjestiti sve nadležne organe na svim nivoima vlasti i javnost", dodaje se u CIK-ovom saopštenju.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo