9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

05.04.2020 / 12:47 BiH - Odata počast

Dan opsade Sarajeva: Položeno cvijeće na spomen-obilježja

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva dr. Igor Gavrić i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka položili su jutros bijele ruže na spomen-obilježja povodom 5. aprila Dana obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. godine.

Ove godine Grad Sarajevo prvi put zvanično obilježava ovaj datum kao Dan opsade, u znak sjećanja na žrtve, branitelje i stanovnike glavnog grada Bosne i Hercegovine. Sarajevo je preživjelo i pobijedilo najdužu opsadu jednog grada u historiji ratovanja. 
Gradonačelnik Skaka i predsjedavajući dr. Gavrić položili su cvijeće na spomen-obilježja na Mostu Suade i Olge, ubijenoj djeci Sarajeva i u Velikom parku.

- Gradsko vijeće Grada Sarajeva je usvojilo odluku da 5. april bude Dan obilježavanja opsade Sarajeva 1992.-1995. Ove godine, u vanrednim okolnostima, prvi put zvanično obilježavamo 5. april kao Dan opsade. Zbog pandemije koronavirusa bili smo primorani prilagoditi program poštujući naredbe nadležnih tijela. Ali, sjećanje moramo čuvati – poručio je dr. Gavrić. 

Gradonačelnik Skaka ističe da je dužnost i obaveza prema ovom gradu, prema žrtvama i braniteljima i prema građanima koji su živjeli pod opsadom jeste da se uprkos svemu, dostojanstveno obilježi 1.425 dana opsade. 

- Nikada ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da je Sarajevo preživjelo i pobijedilo najdužu i najtežu opsadu u historiji ratovanja tokom koje je ubijeno više od 11.000 naših sugrađana, od čega 1.601 dijete. Moramo čuvati sjećanje, moramo odati počast žrtvama, borcima i građanima, moramo znati i širiti istinu kako se zlo nikada i nikome ne bi ponovilo – naveo je gradonačelnik Skaka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo