6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C

31.03.2020 / 19:44 Ostali sportovi - Američka savezna država

Idaho zabranio transrodnim djevojkama takmičenje sa sportistkinjama

Idaho zabranio transrodnim djevojkama takmičenje sa sportistkinjama
Foto: Vijesti.ba
Idaho postaje prva američka savezna država koja će zabraniti transrodnim djevojkama i ženama natjecanje sa sportašicama, a ujedno će i zabraniti transrodnim osobama mijenjanje rodnog lista.

Guverner Brad Little potpisao je dva zakona koja su izazvala brojne kritike i prosvjede LGBT zajednice koje su taj potez nazvale štetnim i diskriminirajućim.

"Tužan je dan u Sjedinjenim Državama kada su zakonodavci odlučili zaustaviti trans mlade ljude da se bave sportom, umjesto da im pruže podršku i mogućnosti potrebne za opstanak i napredak", rekao je jedan od boraca za prava transrodnih osoba Sam Brinton.

Zakon House Bill 500, također poznat kao "Zakon o poštenju ženskog sporta" zabranjuje trans djevojkama i ženama da se natječu sa sportašicama u sportovima koji su povezani s državnim javnim školama i sustavima visokog obrazovanja.

"Prema ovom zakonu, dječaci i muškarci neće moći zauzeti mjesto djevojčica i žena u sportu jer to nije pošteno", rekla je državna zastupnica Barbara Ehardt.

Little je također potpisao zakon "House Bill 509", koji sprečava transrodne osobe u dobivanju novog rodnog lista s rodnim identitetom, prenosi Hina.

"Pristalice ovog zakona pokušavaju riješiti problem koji nikad nije postojao. Posebno cilja na ljude poput mene i sve transrodne sportašice i uskraćuje nam mogućnost da se natječemo u sportu", rekla je Lindsay Hecox, transrodna žena i trkačica sa Sveučilišta Boise State.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo