7°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

30.03.2020 / 15:20 Svijet - U 97.godini

Preminuo Manolis Glezos, heroj grčkog otpora nacizmu

Preminuo Manolis Glezos, heroj grčkog otpora nacizmu

Najčuveniji grčki heroj iz pokreta otpora nacizmu, Manolis Glezos, preminuo je u ponedjeljak u bolnici u 97. godini, javila je grčka državna televizija ERT.

ERT navodi da je ratni heroj, hospitaliziran u ovom mjesecu s gastroenteritisom i urinarnom infekcijom, preminuo od zatajenja rada srca.

Glezos je u novembru bio smješten u intenzivnu njegu  s respiratornim problemima, navodi se u medijskim izvještajima.

Glezos je imao samo 18 godina kada su se 30. maja 1941., tokom nacističke okupacije Grčke, on i njegov prijatelj Apostolos Santas, 19-godišnji student, popeli na Akropolj usred noći, i neprimjećeni, pocijepali  zastavu sa svastikom.

Nakon rata on je u više navrata bio biran u grčki parlament od komunista, socijalista i ljevičarskih stranaka tokom 60-godišnjeg perioda.

U 2014. Glezos je izabran u Evropski parlament kao član ljevičarske stranke Syriza, postajući najstariji evropski poslanik u 91. godini života.

Tokom grčke ekonomske krize, Glezos se protivio vladinim mjerama štednje i zalagao se da se prinudi Njemačka da otplati novac koji je silom izvukla od Grčke tokom rata, prenosi AFP.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo