21°C
Mostar 28°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

28.03.2020 / 17:03 BiH - Odbacivanje zaključaka

SDA: Uznemirujuća i opasna poruka iz entiteta RS

SDA: Uznemirujuća i opasna poruka iz entiteta RS
Foto: Vijesti.ba

Odluka skupštinske većine u entitetu RS da odbije sva četiri zaključka kluba "Zajedno za BiH" stvara opravdanu sumnju u namjere vlasti entiteta RS vezano za uvođenje vanrednog stanja.

SDA smatra da je potrebno, u skladu sa Ustavom, ubrzati procedure donošenja odluka vezanih za stanje krize uzrokovano pandemijom koronavirusa, te naši zastupnici principijelno nisu protiv uvođenja vanrednog stanja.

Ipak, uznemirujuća je činjenica da je većina u NSRS odbacila zaključke kojima smo tražili da NSRS decidno obaveže Vladu da vanredno stanje ne koristi za ograničavanje slobode kretanja preko međuentitetske linije, prvenstveno kada je u pitanju dostavljanje humanitarne pomoći povratničkim naseljima.

S obzirom na ranije najave mogućeg uspostavljanja kontrolnih punktova MUP-a RS na međuentitetskoj liniji, kao i skandalozne najave ministra zdravstva Alena Šeranića da će deportovati «državljane FBiH» – odbacivanje navedenih zaključaka predstavlja vrlo opasnu poruku vlasti entiteta RS.

Zbog svega navedenog, naši delegati u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS glasat će protiv odluke o vanrednom stanju.(Vijesti.ba)

Izdvajamo