4°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

27.03.2020 / 20:57 Ljepota i Zdravlje - Korisni savjeti

Razlozi zašto je dobro čuvati koru od banane

Razlozi zašto je dobro čuvati koru od banane
Foto: Ilustracija
Budući da svakako morate biti kod kuće, dobro je naučiti poneki trik s hranom koji vam može pomoći da obnovite stare ukrase, uljepšate kožu ili sanirate rane.

Banana je tu kada treba sanirati manju ozljedu, i kada treba vratiti sjaj mnogim predmetima, ali i kada želite učiniti nešto dobro za svoj izgled.

Kod uboda kukaca

Ubode li vas komarac ili neki drugi kukac, istrljajte mjesto uboda unutrašnjom stranom bananine kore. Zahvaljujući masnoći koju sadrži ublažiće svrbež. Trebalo bi djelovati i kod osipa izazvanog dodirom s otrovnim bršljanom.

Ublažava manje povrede

Istrljate li unutrašnjom stranom bananine kore ogrebotinu ili opeklinu, ublažićete bol i smanjiti natečenost. Uz to, spriječićete inficiranje ranice.

Protiv bradavica

Unutrašnja strana kore od banane korisna je i protiv bradavica. Svaku veče stavite komadić kore na bradavicu pa učvrstite trakom. Ponavljate li ovo tokom dvije sedmice bradavica će nestati zahvaljujući sastojcima iz kore, uključujući kalij.

Vuče trn iz kože

Posegnite za korom od banane i ako vam se pod kožu zabio iver ili trn. Zamotajte koru na mjesto povrede, unutrašnjom stranom prema koži. Enzimi iz kore pomoći će da bockavi komadić nađe put prema van, a olakšaće i zacjeljivanje povrede.

Prirodno bijeli zubi

Za prirodno izbjeljivanje svaku veče trljajte zube unutrašnjom stranom kore od banane potom grgljate slanu vodu, učinak će biti i bolji. Rezultate očekujte za 14 dana.


(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo