18°C
Mostar 20°C
Tuzla °C
Banja Luka 24°C
Bihać 20°C

26.03.2020 / 10:11 Svijet - Šesta godina sukoba

Zaraćene strane u Jemenu pozdravile apel UN-a za primirjem

Zaraćene strane u Jemenu pozdravile apel UN-a za primirjem

Jemenske zaraćene strane pozdravile su u četvrtak poziv Ujedinjenih nacija za trenutnim prekidom vatre, dok ta zemlja ulazi u šestu godinu sukoba koji je izazvao humanitarnu krizu i čineći je mnogo ranjivijom na pandemiju koronavirusa.

Koalicija pod saudijskim vodstvom saopćila je da podržava prihvatanje UN-ovog apela za primirjem od jemenske vlade. Njihovi neprijatelji, pokret Houthi u savezništvu s Iranom, pozdravio je tu podršku, ali je saopćio kako želi da primirje bude  provedeno na terenu.

Epidemija novog koronavirusa tek treba biti dokumentirana u siromašnoj zemlji Arapskog poluotoka u kojoj je u sukobima ubijeno više od 100.000 ljudi, a milioni su na rubu gladi.

Nakon apela za prekidom vatre u sukobima širom svijeta, generalni sekretar UN-a Antono Guterres u srijedu je zatražio od zaraćenih strana u Jemenu da okončaju neprijateljstva i ponovo pokrenu mirovne pregovore posljednji put održane u decembru 2018.

Sunitska koalicija, koja je intervenirala u Jemenu u martu 2015., podržava napore za primirjem, deeskalacijom i mjere gradnje povjerenja kako bi radili na sprječavanju epidemije koronavirusa, navodi u saopćenju portparol koalicije, pukovnik Turki al-Malki.

- Jemen se suočava s globalnom pandemijom koronavirusa koja prijeti da optereti ionako ugrožen  zdravstveni sistem - izjavio je Tamuna Sabadze, direktor jemenskog odjela Međunarodnog komiteta Crvenog križa, dodajući da se Jemen već bori s epidemijom kolere.

Milioni ljudi su ovisni o humanitarnoj pomoći u Jemenu, koji je zahvaćen sukobima otkako su Hutiji svrgnuli vladu u prijestonici Sanaai krajem 2014. Ta grupa još kontrolira velike urbane centre uprkos višegodišnjem ratu, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo