15°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

25.03.2020 / 19:07 Svijet - Mirovni proces

Afganistan bi mogao početi oslobađati talibanske zatvorenike krajem marta

Afganistan bi mogao početi oslobađati talibanske zatvorenike krajem marta

Talibani su u srijedu rekli da će afganistanska vlada početi oslobađati talibanske zatvorenike krajem marta, a visoki zvaničnik afganistanske vlade potvrdio je da će proces početi "u roku od sedam dana".

Ovaj potez bi mogao ukloniti ključni faktor u zastoju u pregovorima između islamističke militantne grupe i afganistanske vlade u okviru mirovnog procesa pod posredstvom SAD-a.

- Na sastanku je odlučeno da bi oslobađanje zatvorenika trebao da počne do kraja marta - napisao je na svom Twitter profilu glasnogovornik talibana Suhail Shaheen, pozivajući se na virtualni sastanak kojem su prisustvovali talibanski i afganistanski vladini zvaničnici.

Na sastanku su bili i američki i katarski zvaničnici i članovi Međunarodnog Crvenog krsta, navodi Shaheen, dodajući da će talibani poslati svoj tim u pritvorski centar Bagram, gdje su bili zatvoreni mnogi njihovi pripadnici, javio je Reuters.

Ove dvije strane imaju oprečna mišljenja po pitanju oslabađanja zatvorenika. Afganistanska vlada traži postepeno i uslovno puštanje na slobodu, a talibani žele da svi zatvorenici budu oslobođeni odjednom, kako je predviđeno sporazumom sa Sjedinjenim Državama postignutom u Dohi prošlog mjeseca.

Nije odmah bilo jasno koliko će zatvorenika biti pušteno. Talibani su tražili 5.000 kao preduslov za razgovore, ali afganistanski predsjednik Ashraf Ghani rekao je da će vlada prvo osloboditi 1.500.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo