8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

25.03.2020 / 18:04 BiH - Resorni ministar

Ramić: Povratnici mogu očekivati podršku Federalne vlade

Ramić: Povratnici mogu očekivati podršku Federalne vlade
Foto: FENA - Vijesti.ba

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić poručio je danas da svi povratnici mogu očekivati podršku Federalne vlade, bez obzira što žive na području entiteta Republika Srpska.  

Ramić je danas na pres-konferenciji istakao da je Sektor za održivi povratak pri tom ministarstvu objavio javni poziv za refundaciju svih troškova poljoprivrednih proizvođača na području entiteta RS.

Dodao je da će pokrenuti aktivnosti da se nabavi repromaterijal za jesenju sjetvu te da će nastaviti s realizacijom postojećih programa, među kojima su nabavka poljoprivredne mehanizacije i kapitalne investicije.

U okviru poljoprivrede, ministar Ramić je podsjetio da su napravili značajan iskorak u zapošljavanju povratnika u RS-u.

- Sada su sva ta radna mjesta ugrožena, tako da ćemo objaviti javni poziv u kojem ćemo sve firme koje imaju tri i više zaposlenih pozvati da ne otpuštaju radnike i mi ćemo im refundirati doprinose za tri mjeseca za sve uposlene povratnike na području RS-a - kazao je Ramić te dodao da će nastaviti realizirati programe podrške novim zapošljavanjima.  

U okviru sektora za humanitarnu djelatnost, obzirom da je starija populacija najprisutnija u RS-a, Ramić je kazao da će u narednom periodu donirati 2.000 prehrambenih paketa starijim povratnicima.

Obzirom da su prisutni problemi po pitanju rada javnih kuhinja, Ramić je istakao da će u narednom periodu sve humanitarne i nevladine organizacije podržati i na taj način učiniti njihov rad lakšim.  



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo