3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

24.03.2020 / 12:25 Muzika i Film - Srčani udar

U dobi od 92 godine preminuo autor "Asterixa", Albert Uderzo

U dobi od 92 godine preminuo autor "Asterixa", Albert Uderzo
Albert Uderzo / Vijesti.ba
Albert Uderzo, francuski crtač stripova i, zajedno s kolegom i prijateljem Reneom Goscinnyjem autor "Asterixa", jednog od najprodavanijih stripova na svijetu, umro je u dobi od 92 godine, izvijestila je u utorak njegova obitelj.

"Albert Uderzo umro je u snu u svojemu domu u Neuillyju od srčanog udara koji nije povezan s koronavirusom. Već nekoliko tjedana osjećao se jako iscrpljeno i umorno", rekao je njegov zet Bernard de Choisy za AFP.

Vijest o njegovoj smrti potvrdili su i Aymar du Chatenet, predsjednik Instituta Rene Goscinny te njegov bivši izdavač Dargaud.

Od nastanka prvog stripa prije gotovo 60 godina albumi s avanturama maloga brkatog ratnika Asterixa, koji se u Galiji bori protiv Rimljana prodani su u 380 milijuna primjeraka na 111 jezika. Istodobno je lik Asterixa postao simbol moderne Francuske te dobra roba na tržištu. Korišten je u filmovima, crtićima, zabavnim parkovima, igračkama, u video igricama...

Ovaj skromni čovjek i crtač stripova sa svojim je prijateljem Goscinnyjem, koji je umro 1977, stvorio lik poznat svim Francuzima, ali i žiteljima cijelog svijeta. Nakon njegova umirovljenja posljednje albume s avanturama Asterixa i njegova prijatelja Obelixa stvarali su ostali umjetnici, koji su ostali vjerni njegovu stilu i umjetničkom izričaju.

Isprva je Goscinny pisao scenarij, a Uderzo ilustrirao Asterixa i njegova vjernog 'kompanjona' Obelixa s kojim je konstantno upadao u rasprave, junačka spašavanja i romantične avanture. Vjerno ih prati pas Idefix, jedini poznati ekološki osviješten pas, koji tužno zavija kad se ruši neko drvo.

"Asterix" je uz "Tintina" i "Spiroua" označio novu epohu u povijesti stripa jer je pokazao da i stripovi mogu dosegnuti naklade od više stotina milijuna primjeraka.


(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo