6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

23.03.2020 / 20:00 BiH - Komentar Vijesti.ba

Novaliću, zaštiti nas od sindikalnih uhljeba!

Novaliću, zaštiti nas od sindikalnih uhljeba!
Foto: Vijesti.ba
Novaliću, zaštiti nas od koronavirusa! Do neba je zakukao prije nekoliko dana predsjednik Sindikata državnih službenika Samir Kurtović tražeći od premijera FBiH da zaštiti, prije svih, njega i njegove kolege iz državne službe.

Kada je Fadil Novalić iznio prijedlog smanjenja plata u javnom sektoru od samo 10 posto, zbog stravične krize izazvane koronavirusom, Sindikat državnih uhljebljenika promptno je odbacio takvu ideju i pokazao da su im od javnog zdravstva ipak važnije privilegije koje nosi udoban život mehke službeničke fotelje.

Kurtović je zamjerio Novaliću uz konstataciju da je u vremenu krize izazvane virusom neprimjereno smanjivati plaće u javnom sektoru, te mu poručio da krene od sebe. Nakon što je Novalić rekao da se podrazumijeva da će krenuti od sebe, vođa sindikata je promijenio ploču te krenuo sa nemuštim pravdanjima izvora iz kojeg prima platu. Vjerovatno više ni Kurtović ne vjeruje u svoje riječi, kao što običan radnik sigurno ne vjeruje u klasno jedinstvo između predsjednika sindikata sa platom od 3000 KM i sebe samog.

Kurtoviću nije bilo neprimjereno niti apsurdno da godinama unazad državni službenici, dakle oni koji bi trebali zastupati interese države, u ovom slučaju FBIH, tuže državu i da je maltene dovodu pred finansijski kolaps. A taj udar na budžet je bio teži od milijardu KM. Toliki je naime dug na osnovu tužbi po kolektivnim ugovorima prema vlasti u FBiH zatekao Novalić preuzimanjem funkcije premijera.

Uostalom, upravo je Kurtović ne tako davno prijetio Novaliću i ministrici finansija Jelki Milićević zatvorskom kaznom do tri godine zbog neisplate 40 miliona KM za izvršenje ovih presuda. Uhljebima, kako ih javnost s pravom naziva, pored visokih i redovnih plata taj je novac služio za još ugodnije guštanje na državnim jaslama.

Danas kada je građanima FBiH pomoć potrebnija nego ikad, takav Sindikat se nije spreman solidarisati i zajednički podnijeti teret krize. Iako dobro znaju da, kada ih polovina uopće ne bi dolazila na posao taj nedostatak se ne bi uopće osjetio.

Novalićeva vlada je prva koja se uspjela izboriti sa ovim, u javnosti prepoznatim - parazitima. Nakon niza godina prekinula je praksu prethodnih vlada koje su povijale kičmu i pod pritiskom i prijetanjama državnih službenika potpisivale kolektivne ugovore koje su kasnije građane i Federaciju koštale više od milijardu KM.

Danas, više nego ikad, ne postoji niti jedan razlog zbog kojeg bi državni službenici bili privilegovaniji u odnosu na ostali radni "svijet" u jačem bh.entitetu. Među sindikalistima sigurno ima i časnih ljudi koji su spremni podržati mjere premijera i Vlade koji su ovih dana opet na prvoj liniji borbe za ekonomski oporavak, ali i opstanak najugroženijih kategorija. Najmanje što sindikalna gospoda sa državne sise ovoga puta može učiniti, jeste da ih ne ometa.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo