4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

23.03.2020 / 12:05 Crna hronika - Tužilaštvo Brčko distrikta

Optuženi za paljevinu vikendice zamjenika šefa Policije Distrikta

Optuženi za paljevinu vikendice zamjenika šefa Policije Distrikta
Foto: Vijesti.ba

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv A. Žižića, A. Krajnovića i A.Pilića zbog sumnje da su u junu prošle godine u Gornjem Zoviku kod Brčkog zapalili vikendicu zamjenika šefa Policije Distrikta.

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom u Brčkom njih trojica optužena su za saizvršilaštvo u krivičnom djelu paljevine, saopćeno je iz Tužilaštva Brčkog.

Njima se stavlja na teret da su se zajedno i po prethodnom dogovoru 6. juna, oko 23.50 sati, dovezli automobilom Krajnovića do vikend-kuće A.M. gdje su, dok je Krajnović čuvao stražu, druga dvojica upotrebom otvorenog plamena i Pilićeve majice podmetnuli požar, koji je zahvatio dio objekta. Sumnja se da su se njih trojica, pošto su se uvjerili da objekat nije u cjelosti izgorio, odvezli u Brčko da bi se kroz sat i po, drugim putem i zamijenjenim automobilom, vratili do objekta i uz upotrebu otvorenog plamena i benzina zapalili njegovu unutrašnjost. Usljed toga, došlo je do proširenja požara na krovnu konstrukciju vikendice koja je potom u potpunosti izgorjela, čime je vlasniku pričinjena šteta u iznosu od 61.632 maraka - navedeno je u optužnici.   

Nakon sveobuhvatne istrage Tužilaštvo Distrikta optužilo je Žižića, Krajnovića i Pilića za krivično djelo paljevine za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina.

Tokom istrage, između Krajnovića i vlasnika objekta zaključena je vansudska nagodba o naknadi štete u iznosu od 50.000 maraka, a prva rata od 20.000 maraka isplaćena je mjesec dana nakon paljevine, zaključilo je Tužilaštvo u optužnici dostavljenoj Sudu na daljnji postupak.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo