3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

21.03.2020 / 09:12 Svijet - Predsjednik Francuske

Macronu skočila popularnost

Macronu skočila popularnost
Foto: EPA -Vijesti.ba

Popularnost francuskog predsjednika Emmanuela Macrona skočila je na najvišu razinu u više od dvije godine, pokazalo je ispitivanje javnog mnijenja objavljeno u petak, a rast povjerenja donijelo mu je upravljanje epidemiološkom krizom.

Među Francuzima se njih 51 posto izjasnilo da "ima povjerenja" u Macrona, pokazalo je ispitivanje koje je proveo Harris Interactive za televizijski kanal LCI, što je porast potpore od 13 posto u usporedbi s prethodnim mjesecom i najviši postotak potpore od prosinca 2018.

"Rijetko se kada može vidjeti takva promjena", kazao je jedan od autora ispitivanja Jean-Daniel Levy. "Posljednji put kada je šef države doživio tako značajan porast potpore bio je tijekom napada 2015.", dodao je.

Ispitivanje je provedeno nakon što je Macron ranije ovog tjedna pojačao restrikcije na slobodno kretanje ljudi kako bi se usporila zaraza koronavirusom, što je objavio u televizijskom obraćanju koje je gledalo rekordnih 35 milijuna ljudi, preko polovice francuske populacije.

Francuska je zatvorila restorane, barove, škole i uvela strogu restrikciju kretanja, a Macron je objavio da su uvedene mjere, bez presedana u mirnodopsko vrijeme, potrebne jer se broj zaraženih svaka tri dana udvostručuje, a spirala smrti od zaraze postaje sve viša.

Ovo je prvi put u dvije godine da je Macronova popularnost prešla 50 posto, nakon što je u prosincu 2018. pala na 31 posto, u vrijeme pobune 'žutih prsluka' do koje je došlo zbog njegove politike reformi koje su išle u prilog poslodavcima.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo