7°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

20.03.2020 / 20:19 Svijet - Pentagon

Američka vojska uspješno testirala hipersoničnu raketu

Američka vojska uspješno testirala hipersoničnu raketu
Foto: Vijesti.ba
Sjedinjene Države objavile su u petak da su uspješno testirale nenaoružani prototip hipersonične rakete, oružja koje bi potencijalno moglo nadvladati protivničke odbrambene sisteme.

Pentagon je saopćio da je probni projektil letio hipersoničnom brzinom - pet puta više od brzine zvuka od 5 maha - prema zadanom cilju.

Posljednja proba uslijedila je nakon zajedničkog eksperimenta američke vojske i mornarice, kada je prototip rakete demonstrirao da se može kretati u pravcu mete hipersoničnom brzinom.

- Danas smo potvrdili naš rad i sada smo spremni da uđemo u narednu fazu ka stvaranju hipersoničnih raketnih kapaciteta - navodi u saopćenju za javnost viceadmiral Johnny Wolfe.

Hipersonično oružje može uvesti raketne sukobe, a posebno nuklearni sukob, u nove, i za mnoge, zastrašujuće  dimenzije - ono može letjeti mnogo brže nego trenutne balističke rakete s nuklearnim kapacitetima i na raznim visinama s manevarskim sposobnostima koje im omogućavaju da poraze sve aktuelne sisteme protivraketne odbrane.

Rusija je u decembru prošle godine objavila da je stavila u službu svoju prvu hipersoničnu raketu Avangard, postajući prva zemlja koja tvrdi da ima operativno hipersonično oružje.

Ruski zvaničnici saopćili su da je raketa tokom probnog leta dostigla brzinu i do 27 maha, skoro 33.000 kilometara na sat.

Kina također značajno ulaže u razvoj takvog naoružanja. U oktobru prošle godine Kina je tokom vojne parade prikazala hipersoničnu raketu DF-17, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo