11°C
Mostar 15°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

17.03.2020 / 07:57 BiH - Otkrivamo

Sramno: Komisija za negiranje genocida traži podatke od MC Potočari

Sramno: Komisija za negiranje genocida traži podatke od MC Potočari

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica uputio je zahtjev Memorijalnom centru Potočari Zahtjev za ustupanje informacija.

Direktor Republičkog centra Milorad Kojić od Memorijalnog centra traži da im se ustupi spisak 8.382 osobe sa generalnim podacima, datumom, okolnostima i ostalim relevantnim podacima o stradanju.

Kojić je u zahtjevu upućenom Memorijalnom centru naveo kako je od njega takve podatke tražio predsjednik Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine Gideon Greif.

Ovakav zahtjev izaziva nelagodu nakon svih presuda domaćih i međunarodnih sudova, koji su donijeli pravosnažne presude o genocidu u Srebrenici.

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić kazao je za Vijesti.ba kako nema namjeru ustupiti nikakve podatke.

"Memorijalni centar nikad neće ustupiti nikakve podatke, jer ne učestvujemo i ničim ne doprinosimo negiranju genocida ili normalizaciji negiranja genocida", kazao je kratko Suljagić.

Podsjećamo, Vlada Republike Srpske je prije godinu dana donijela Rješenje o imenovanju Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine, što je izazvalo žestoke reakcije domaće i međunarodne javnosti koja imenovanje jedne takve komisije smatra uvredom za sve žrtve srebreničkog genocida.

I dok se cijeli civilizirani svijet ovih dana bavi koronavirusom od kojeg je zaraženo skoro 200.000 ljudi i umrlo oko pet hiljada, oni koji još uvijek nisu odustali od genocidnog projekta Velike Srbije, koja se polako svodi na beogradski pasaluk, i dalje vode izgubljenu bitku u kojoj pokušavaju normalizirati genocid.

Politika stvorena i vođena metodom krvi i zla nije u stanju i nikad neće u stanju da pokaže ni zrno solidarnosti s ostatkom svijeta.(Vijesti.ba)

Izdvajamo