0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

14.03.2020 / 18:59 Ljepota i Zdravlje - Čuvajte zdravlje

Ruski pulmolog objasnio faze razvoja virusa korona u organizmu

Ruski pulmolog objasnio faze razvoja virusa korona u organizmu
Foto: Ilustracija
Glavni pulmolog ovlašćen od strane ruskog Ministarstva zdravlja Aleksandar Čučalin izdvojio je četiri glavne faze razvoja bolesti izazvane virusom korona, koja počinje bezopasnom prehladom, međutim u slučaju komplikacije može dovesti i do smrtnog ishoda.

Sama bolest ima najmanje četiri stadijuma - prva faza je viremija. Tada nastupa bezopasna prehlada koja traje od sedam do devet dana, rekao je Čučalin.

Prema njegovim riječima, u periodu između devetog i četrnaestog dana bolesti formira se bakterijska upala pluća. Tokom tog perioda, bakterije i mikroorganizmi nakupljaju se u disajnim putevima, a u toj fazi bolest još uvijek može da se otkrije blagovremeno.

Međutim, ukoliko ljekari ne iskontrolišu situaciju i bolest nastavi da napreduje dolazi do ozbiljnijih komplikacija.

Pojava akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS) moguća je kada zaražena osoba ne može samostalno da diše. U tom slučaju pacijenta uključuju na aparat za vještačko disanje.

"U sljedećoj fazi može se dogoditi da imunosupresija postane fatalna i da pacijent oboli od bakterijskih (pseudomonas) i gljivičnih infekcija", zaključio je pulmolog.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo