13°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 13°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

14.03.2020 / 17:58 Ekonomija - Koronavirus

Bajrović: Svi nivoi vlasti moraju pomoći privredi da se sačuvaju radna mjesta

Bajrović: Svi nivoi vlasti moraju pomoći privredi da se sačuvaju radna mjesta
Rasim Bajrović / Vijesti.ba
Generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović tvrdi da su negativni efekti širenja pandemije koronavirusa svakim danom sve veći te da je bosanskohercegovačka privreda već u kolapsu.

- Očekujem masovno raspuštanje radne snage i zatvaranje privrednih subjekata i firmi - kazao je Bajrović u razgovoru za Fenu.

Smatra da BiH i svi nivoi vlasti moraju hitno pomoći privredi da se sačuvaju radna mjesta,  izbjegne likvidnost privrednih subjekata i odmah osigura novac kroz fondove ili na druge načine, kako bi se pomoglo privredi.

Istakao je da su preko Udruženja poslodavaca Federacije BiH  i Privredne komore FBiH formirali Krizni štab koji će u koordinaciji sa svim nivoima vlasti pokušati osigurati novac da se na najbrži mogući način pomogne privredi.

U tom pravcu su, dodao je Bajrović, prema vladama Federacije BiH, RS, Brčko Distrikta i Vijeću ministara BiH poslali apel sa zaključcima.

- Između ostalog, tražimo da se odmah odloži plaćanje indirektnih poreza na šest mjeseci te da se privreda odmah oslobodi direktnih poreza što uključuje i doprinose i da ta sredstva refundira država  - naglasio je Bajrović.

Također je istakao da traže da Centralna banka BiH pošalje nalog svim komercijalnim bankama da se svi krediti za pravna lica i radnike 'zamrznu' ili da se odobri greis period za plaćanje kamata bar na jednu godinu te da se formira fond za pomoć privredi na duži period.

Govoreći o turizmu, Bajrović je kazao da je ta oblast najviše pogođena pandemijom, jer više nema turističkih i poslovnih kretanja ljudi.

- Sve je stalo. Naši hoteli u Kantonu Sarajevo i cijeloj BiH su prazni. Imamo 99 posto otkazanih rezervacija za kongrese, konferencije, seminare...- istakao je Bajrović.

Naglasio je da su poduzeli temeljite sanitarne i druge mjere za zaštitu radnika i radnih prostora od koronavirusa te da su reagirali u tom pravcu, ali budući da nema gostiju, Bajrović kaže da nemaju ni straha da će se koronavirus u hotelskim smještajima širiti.

- Hotelijeri i turistički radnici su dovedeni u situaciju da trebaju i moraju dobiti hitno financijsku pomoć od države kako bi sačuvali radna mjesta i radne aktivnosti - zaključio je generalni direktor Europe Group Rasim Bajrović u razgovoru za Fenu.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo