13.03.2020 / 16:54 Svijet - Koronavirus

Španski premijer proglasio vanredno stanje u oblasti javnog zdravstva

Španski premijer proglasio vanredno stanje u oblasti javnog zdravstva
Pedro Sanchez / Vijesti.ba
Španski premijer Pedro Sanchez proglasio je u petak dvosedmično vanredno stanje u oblasti javnog zdravstva, mjeru koja će mu omogućiti da mobilizira sve resurse, uključujući i vojsku, kako bi suzbio nagli rast broja slučajeva koronavirusa.

Sanchez je objavio ti mjeru u televizijskom obraćanju naciji, dok su zdravstvene službe potvrdile da Španija ima više od 4.200 zaraženih, od kojih je skoro polovina u Madridu. To predstavlja povećanje za trećinu u odnosu na prethodni dan. Do sada je 120 pacijenata preminulo.

Sanchez je izjavio da posebne mjere omogućavaju vladi da limitira slobodu kretanja, legalno zaplijenjuje robe i preuzme kontrolu nad industrijskim i privatnim objektima, uključujući i privatne bolnice. Vlasti također mogu narediti mjere kako bi se osiguralo stvaranje zaliha hrane i nastavak industrijske proizvodnje.

- To je vanredna situacija koja ugrožava život i zdravlje sviju nas. Vlada će zaštiti sve građane – izjavio je španski čelnik, upozoravajući da bi broj slučajeva mogao porasti u narednoj sedmici na 10.000 zaraženih ljudi, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo