0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

11.03.2020 / 20:45 Obrazovanje - Obavještenje Vlade

Uvodi se online nastava u Kantonu Sarajevo zbog koronavirusa

Uvodi se online nastava u Kantonu Sarajevo zbog koronavirusa
Foto: Arhiv
U osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo zbog koronavirusa u narednih 15 dana redovna nastava će biti zamijenjena online nastavom, saopćila je Vlada Kantona Sarajevo na večerašnjoj vanrednoj sjednici.

Ministar obrazovanja u Kantonu Sarajevo Anis Krivić pojasnio je da će se u skladu sa donesenom odlukom nastava u osnovnim i srednjim školama u KS od sutra, 12. marta, do 25. marta održavati online.

"U svrhu realizacije ove nastave formirani su stručni timovi, a u narednim danima resorno ministarstvo će izdati preporuke svim školama o radu. Ova nastava će se tretirati kao redovna nastava i neće biti nadoknade časova. Produženi boravak u osnovnim školama će se nastaviti odvijati, ali uz pojačane higijanske mjere. Također, sve vannastavne aktivnosti se obustavljaju", istakao je Krivić.

Ministarstvo obrazovanja KS obezbijedilo je dodatna sredstva za nabavku sredstava za higijenu i dezinfekciju u svim školskim i predškolskim ustanovama.

Krivić je dodao kako su u stalnoj komunikaciji sa visokoškolskim ustanovama i Studentskim centrom Sarajevo gdje je izršena kompletna dezinfekcija svih prostorija. Ministarstvo obrazovanja KS će blagovremeno obavještavati sve institucije o budućim mjerama koje bude potrebno preduzeti, a u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Epidemiologinja Aida Pilav na večerašnjoj vanrednoj konferenciji kazala je kako je mera prekida nastave, odnosno uvođenja online nastave, ono što preporučuju svjetski zdravstveni organi te kako su slijedili ono što su uradile vlasti u entitetu Republika Srpska gdje je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u BiH.

"Ovo ne trebamo doživjeti kao neko pogoršano stanje, već javno zdravstvenu mjeru kojom štitimo našu najranjiviju populaciju", naglasila je Pilav.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo