3°C
Mostar 7°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

08.03.2020 / 13:20 Kultura - Banja Luka

Novine na tvrđavi Kastel: “Digitalni kiosk” i sadržaji za posjetioce u Kamenoj kući

Novine na tvrđavi Kastel: “Digitalni kiosk” i sadržaji za posjetioce u Kamenoj kući

Pored manifestacija i koncerata koji se sezonski održavaju, uglavnom u toplijem dijelu godine, tvrđava “Kastel” treba dobiti stalne sadržaje kao što su centar za posjetioce, “digitalni kiosk” koji sadrži informacije za turiste i interaktivne table.

O potrebi formiranja ovakvih sadržaja koji bi u kontinuitetu bili dostupni turistima i čime bi se ovaj simbol Banjaluke dodatno promovisao kod posjetioca se neko vrijeme priča i prema posljednjim informacijama uskoro bi moglo doći do pomaka kada je u pitanju realizacija.

Iz Odjeljanja za kulturu, turizam i socijalnu politiku poručuju da bi rad na terenu trebao početi krajem ove godine te da će finansiranje ići najvećim dijelom iz EU fondova.

Sredstva za realizaciju su obezbeđena kroz projekat pod nazivom „Unapređenje prekogranične turističke ponude na tvrđavama – FORTITUDE“, koji je podržan kroz program program Intereg IPA Hvratska – BiH – Crna Gora.

Nosilac projekta je JU Tvrđave kulture Šibenik, a partneri na projektu pored Banjaluke su i Grad Karlovac te opštine Herceg Novi i Bar.

– Cilj je stvaranje zajedničke turističke ponude kroz unapređenje turističke ponude na tvrđavama, što će se u Banjaluci realizovati na tvrđavi “Kastel”- kazao je načelnik ovog Odjeljenja Neven Stanić i dodao da se na ovaj način žele dodatno iskoristiti svi kapaciteti i potencijali “Kastela” u smislu poboljšanja turističke ponude.

Naveo je da projekat traje 24 mjeseca i da će u nove sadržaje na tvrđavi “Kastel” biti uloženo 230.055 evra, od čega Grad ima obavezu sufinansiranja u iznosu od 15 odsto od budžeta, što iznosi 34.508 evra.

U realizaciji ovog projekta učestvuje i Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje iz kojeg poručuju da će u Kamenoj kući biti formiran i opremljen centar za posjetioce, te uveden digitalni kiosk sa aplikacijom koja sadrži informacije za turiste i sedam interaktivnih tabli sa raznim sadržajima.

Dodali su da će partnerski gradovi organizovati tokom trajanja projekta i zajedničku manifestaciju pod nazivom „Noć tvrđava“, cjelodnevni događaj sa zabavno-edukativnim sadržajem.

U Turističkoj organizaciji grada Banjaluka (TOBL) su naglasili da „Kastel“ posećuju mnogi turisti, te da ta lokacija predstavlja nezaobilazno mesto prilikom turističkih poseta Banjaluci.

– Zato je važno da pored postojećih sadržaja uvode i novi a sa ciljem da ova tvrđava bude sadržajnija i interesantnija za turiste koji ovu lokaciju posećuju- kazali su u TOBL-u.

Tvrđava “Kastel” je najstariji istorijski spomenik u gradu Banjaluci i nalazi se u središnjem dijelu grada uz obalu Vrbasa. Ukupna površina “Kastela” iznosi 48.000 kvadratnih metara, bedeme čine devet bastiona i dve kapi-kule u sklopu bedema. U unutrašnjosti tvrđave pored ljetnje pozornice, igrališta za djecu i restorana nalazi se i Kamena kuća u funkciji galerije.

Manifestacije ispratilo 80.000 posjetilaca
O značaju tvrđave “Kastel” za razvoj grada i o njenom uticaju na formiranje turističke ponude najbolje govore podaci iz Informacije o godišnjim aktivnostima u kulturnoj djelatnosti na području grada koja je usvojena na zadnjem skupštinskom zasjedanju.

U tom dokumentu je navedeno da je tokom 2019. godine, značajan broj aktivnosti realizovan na ljetnoj sceni tvrđave “Kastel” na kojoj su svoja umetnička djela mnogobrojnim Banjalučanima i gostima predstavili domaći i strani umetnici.

– Održano je više od 30 manifestacija koje je ispratilo preko 80.000 posjetila – precizirano je u ovoj Informaciji.


(Vijesti.ba / srpskainfo)

Izdvajamo