16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

06.03.2020 / 17:49 Zanimljivosti - Globalni izazov

Facebook blokira sve koji šire lažne informacije i zavjere o koronavirusu

Facebook blokira sve koji šire lažne informacije i zavjere o koronavirusu
Foto: Vijesti.ba
Koronavirus je doveo sve najveće tehnološke kompanije u stanje potpune defenzive i uvođenje mjera prevencije u obrani od širenja zaraze koronavirusom, koji se i dalje širi svijetom.

Na svome profilu na Facebooku reagirao je i Mark Zuckerberg te pojasnio što ta društvena mreža radi u vezi s tim.

To je sad globalni izazov i mi smo posljednjih mjesec dana proveli radeći s vlastima u zdravstvu na koordinaciji naših odgovora na taj izazov, piše šef Facebooka.

Fokusirani smo na osiguravanje pristupa provjerenim i točnim informacijama svima. To je ključno u svakoj kriznoj situaciji, no to je posebno važno kad postoje mjere koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od zaraze. Ako pretražujete pojam koronavirus na Facebooku, vidjet ćete da vas skočni prozor usmjerava na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) ili lokalne vlasti za najnovije informacije. Ako se nalazite u zemlji u kojoj je WHO potvrdio širenje bolesti s osobe na osobu, vidjet ćete najnovije informacije i na svom news feedu, napisao je Zuckerberg.

Dodao je kako Facebook surađuje, osim s WHO-om, i s američkim CDC-jem (Centrom za kontrolu bolesti) i UNICEF-om, kako bi se plasirale aktualne i točne vijesti o koronavirusu.

Dajemo WHO-u besplatnih oglasa koliko im treba o koronavirusu, kao i drugu podršku, kaže Zuckerberg.

Šef Facebooka napominje da će potporu dati i drugim organizacijama te da će raditi s globalnim zdravstvenim stručnjacima kako bi pružili dodatnu pomoć ako se za tim pokaže potreba.

Isto tako, usredotočeni smo na zaustavljanje prijevara i lažnih informacija... Stoga uklanjamo lažne navode i teorije zavjera na koje su ukazale vodeće globalne zdravstvene organizacije. Blokiramo i ljude koji puštaju oglase koji koriste ovu situaciju, na primjer, tvrdeći da njihov proizvod liječi bolest, piše Zuckerberg.

Na kraju je Zuckerberg istaknuo kako tehnologija baš u ovoj situaciji pomaže ljudima koji se nalaze u karanteni ili izolaciji da ostanu povezani sa svojim najbližima. U zajednicama u kojima je koronavirus na bilo koji način narušio svakodnevicu internet je postao važno sredstvo komunikacije i održavanja kontakata, a Zuckerberg kaže da se i iz prethodnih kriznih situacija već vidjelo da se ljudi u vrijeme krize oslanjaju na komunikacijske alate više nego inače, piše Zimo.hr.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo