7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

06.03.2020 / 16:57 Tenis - Davis Cup, play-off

Damir Džumhur pobijedio, BiH povela protiv Južne Afrike

Damir Džumhur pobijedio, BiH povela protiv Južne Afrike
Foto: FENA
Teniska selekcija Bosne i Hercegovine povela je rezultatom 1:0 protiv Južnoafričke Republike u play-offu meču za plasman u Prvu svjetsku skupinu Davis Cupa.

Prvu pobjedu za bh. tim u ovom dvomeču, koji se danas i sutra igra u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici, rezultatom u setovima 2:0 (7:6 i 7:5) ostvario je Damir Džumhur (107. na ATP listi) te tako opravdao epitet favorita protiv Ruana Roelofesa (611.).

Džumhur je u prvom setu, u kojem je prvi servirao Roelofes, na servis svog protivnika osvojio peti gejm te napravio "brejk", ali je Roelofes uzvratio u 10. gejmu i poravnao na 5:5.  

Roelofes je, zatim, osvojio i poen na svoj servis pa je, nakon  2:1, ponovo u prvom setu poveo s 6:5. Džumhur je na svoj servis uspio poravnati pa se igrao taj-brek, koji je bh. teniser dobio s 7:3 te dobio prvi set rezultatom 7:6 (7:3).

U drugom setu prvi je servirao Džumhur te, nakon što je osvojio poen na svoj servis, protivniku odmah uzeo njegov prvi servis te poveo s 2:0. Džumhur je na svoj servis poveo i s 3:0, ali je Roelofes dobio svoj servis i smanjio na 3:1.

Kada je Džumhur poveo s 5:2, odnosno ponovo imao tri poena prednosti u drugom setu, činilo se da će lako dobiti drugi set i meč. Međutim, Roelofes je izdržao pritisak na svoj servis, a zatim uzvratio brejk Džumhuru te ponovo spasio svoj servis i sa tri uzastopna poena prvi put poravnao u drugom setu pri rezultatu 5:5.

Džumhur je na svoj servis lako osvojio šesti poen te poveo s 6:5, a na servis protivnika i sedmi, čime je dobio drugi set s 7:5 te i meč s 2:0 u setovima.

U drugom meču današnjeg programa, koji će početi uskoro, bh. teniser Mirza Bašić (303.) igrat će protiv favoriziranog Lloyda Harrisa (98.).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo