16°C
Mostar 22°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 18°C
Bihać 15°C

06.03.2020 / 14:29 Politika - Svečano otvorene prostorije

Platforma za progres predstavila principe za Mostar

Platforma za progres predstavila principe za Mostar
Foto: Vijesti.ba
Principi i rješenja za političko uređenje grada Mostara, naziv je dokumenta koji je, kako tvrde u Gradskoj organizaciji Platforme za progres, iznimno važan za budućnost Mostara i Bosne i Hercegovine. Nakon svečanog otvorenja prostorija stranke u Mostaru ...

... u prisustvu prvog čovjeka stranke Mirsada Hadžikadića, predstavljeni su principi za evropski Mostar - kozmopolitizam, teritorijalno, administrativno, funkcionalno i pravno jedinstvo, efikasnost Gradske uprave, jednakost i zaštita u organima uprave, kao i odlučno “ne“ majorizaciji i getoizaciji. Principi o kojim je bilo govora su i posebnosti u funkciji nepriznavanja ratnih ciljeva, istovjetnost biračkog prava, teritorijalna zastupljenost i reintegracije, ravnomjernost u razvoju grada, te inkluzija osnovnih jedinica lokalne samouprave. Poručeno je i kako se bez ekskluziviteta stranaka u odlučivanju o sudbini Mostara mora pristupiti problemu, ali i poštivati efikasnost u provedbi izbornog procesa.

- Dva su pristupa implementaciji odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. u svrhu održavanja lokalnih izbora u Mostaru, čime bi se u cijelosti zadovoljila i odluka Suda za ljudska prava u Strasbourgu. Jedno je izvršiti izmjenu dvije odredbe Izbornog zakona koje se odnose na Mostar, a drugo u postojeći Statut ugraditi dvije izmjene iz tačke 1. (odluka Ustavnog suda BiH) i izvršiti neophodne izmjene ostalih statutarnih odredbi kojima bi se unaprijedio Statut koji pruža osnovu za demokratski i prosperitetni grad, rekao je član Političkog savjeta stranke Edin Batlak.

Platforma za progres opredjelila se za pristup u kojem se razvija svoj model ''srednjega puta'',a kojim se ostvaruje pomirenje građanskog i etničkog modela. Ovim modelom između ostalog implementirala bi se i presuda Evropskog suda za ljudska prava poznata kao ''Presuda Sejdić-Finci'' na lokalnom nivou.

Prijedlog za Mostar podrazumijevao bi promjenu broja vijećnika po gradskim jedinicama, osiguranje prava izbora vijećnika iz Centralne zone, te umjesto posrednog izbora gradonačelnika uvođenje direktnog izbora uz dva dogradonačelnika koji bi dolazili iz različitih konstitutivnih naroda i ostalih..

Ponuđeno rješenje predviđa da građani na gradskoj listi za gradonačelnika mogu birati samo jednog kandidata.

Kandidat s najvećim brojem glasova postao bi gradonačelnik, a iz reda drugih konstitutivnih naroda i ostalih prva dvojica postali bi dogradonačelnici. Oni su istovremeno zamišljeni i kao prvi ljudi dva gradska odjela i to odjela za koji imaju profesionalnu sposobnost.

Način izbora vijećnika odvijao bi se po sljedećim principima: Svih 35 vijećnika se bira s jedne liste. Svi birači imaju pravo da glasaju za bilo kog kandidata bez obzira iz kog izbornog područja dolazi. Mandati se dodjeljuju po principu osvojenih glasova, teritorijalnom principu, i principu pripadnosti konstitutivnom narodu i Ostalim. Svaki kandidat nosi oznaku izbornog područja iz kojeg dolazi. Svaki birač ima pravo na samo jedan glas za jednu političku opciju, s tim da može zaokružiti više kandidata unutar odabrane političke opcije kako i nalažu izborna pravila.

Predsjednik Mirsad Hadžikadić rekao je da Mostar istinski predstavlja paradigmu uređenja Bosne i Hercegovine. Bilo koji oblik administrativne, teritorijalne i funkcionalne organizacije grada determinirat će na isti ili sličan način uređenje drugih gradova i zemlje. Napomenuo je i kako je prva Skupština stranke održana u Banjoj Luci, kao i da veliki procenat članstva čine žene i mladi, dok jednu četvrtinu čini bh. dijaspora.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo