21°C
Mostar 26°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 23°C
Bihać 21°C
Powered by Dark Sky

06.03.2020 / 09:14 BiH - "Osmi mart nije karanfil"

Žene iz prošlosti i sadašnjosti Mostara ukazale na značaj Dana žena

Žene iz prošlosti i sadašnjosti Mostara ukazale na značaj Dana žena
Foto: Fena / Vijesti.ba
"Osmi mart nije karanfil" naziv je manifestacije koju je povodom Međunarodnog dana žena u četvrtak navečer u Mostaru organizirala Inicijativa građanki i građana Mostara.

Manifestacija je pokazala je da Mostar ima značajne, a danas zaboravljene žene, koje su u svom polju djelovanja bile prepoznate kao pionirke i nositeljke promjena, ističu organizatori.

Sestre Berta i Marija Bergman, Smilja Mučibabić, Bahrija Nuri-Hadžić, Hatidža Đikić, Katarina Kosača, Nadžida Hadžić Novak i Memnuna Vila-Bogdanić oživjele su nakratko u dokumentarnom teatru posvećenom značajnim ženama porijeklom iz najvećeg grada Hercegovine.

Organizatori ističu kako su ovim performansom htjeli staviti ženu na svoje mjesto i pokazati da se 8. mart danas sve više obilježava na način koji uopće nema veze s njegovim istinskim ciljem.

"Imam osjećaj da vrlo često osobe koje slave 8. mart ni ne znaju zbog čega je sve počelo i što to znači. Ne znaju da je taj dan bitan za žene koje su stvarale povijest, za tada tekstilne radnice koje su u tom vremenu i takvim uvjetima znale da trebaju nešto mijenjati i koje su u tome uspjele" rekla je izvršna direktorica Inicijative građanki i građana Mostara Ifeta Ćesir- Škoro.

Da BiH nije jedina zemlja koja ima patrijarhalno društvo te da je to bio slučaj gotovo svakog društva u svijetu u jednom trenutku njegove povijesti, potvrdila je i zamjenica britanskog ambasadora u BiH dr. Ruth Wiseman, koja se uoči performansa obratila prisutnima u mostarskoj Gradskoj vijećnici.

"Ovo je društvo koje ostavlja žene na marginama javnog života posebice kada je riječ o političkom sudjelovanju i mogućnostima zapošljavanja i tu upravo društvo plaća najvišu cijenu koja je teret, ne samo za žene i djevojke, već i za muškarce. Znamo to jer mnoštvo dokaza pokazuje da osnaživanje žena i djevojaka vodi ka sigurnijem, naprednijem svijetu", poručila je dr. Ruth Wiseman.

Ovu inicijativu prepoznali su i u mirovnom projektu PRO-Budućnost, kojima su žene, kao predvodnice mirovnih procesa koji su bili reformskog tipa, uvijek u fokusu. Nakon inicijative koju su podržali godinu ranije, a u kojoj su građani Mostara potakli ideju da se razmisli o tome je li vrijeme da se mijenjaju ulice u Mostaru, odlučili su dati podršku i jednom ovakvom događaju.

"Možda će nakon ovog događaja jedan od zaključaka biti da se traži da jedna od ulica u Mostaru nosi ime po nekoj uspješnoj ženi grada Mostara. Ja koliko znam da danas nemamo takav slučaj u ovom gradu", istakla je direktorica USAID-ovog projekta PRO – Budućnost Majda Behrem – Stojanov.

U drugom dijelu manifestacije predstavljane su žene koje danas žive i rade u Mostaru i koje su svojim primjerom pokazale kako su uspjele bez obzira na vrijeme i okruženje u kojem žive.

O sebi i svojim uspjesima govorile su Ema Badžak, Josipa Terzić Rezić, Nataša Jekić, Marija Kostić i Sanja Bjelica Šagovnović.

Sve te žene, kako su istaknuli organizatori, predstavljaju simbol borbenosti i inspiracije bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, a njihova poruka je da se može živjeti i djelovati zajedno.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo