6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

03.03.2020 / 12:59 Kultura - Svečanost

Narodno pozorište Sarajevo obilježilo 100 godina od rođenja Branka Grkovića

Narodno pozorište Sarajevo obilježilo 100 godina od rođenja Branka Grkovića

Narodno pozorište Sarajevo (NPS) danas je upriličilo svečanost povodom obilježavanja 100 godina od rođenja dugogodišnjeg korepetitora Opere i Baleta Narodnog pozorišta Sarajevo Branka Grkovića.

Grković je također bio kompozitor, esejista, klavirski pratioc i muzički kritičar, a Narodno pozorište Sarajevo tim povodom je Malu baletnu salu označilo pločicom s njegovim imenom. 

Njegova kćerka Dijana Grković-Foretić ističe da je danas veoma emotivna te da joj posebno zadovoljstvo predstavlja što se v.d. direktora sarajevske Opere Dario Vučić sjetio ljudi koji su obilježili kulturno stvaralaštvo u BiH nakon Drugog svjetskog rata. 

- Volio je da čita, svira i svoje kćerke uputi u umjetnost i plemenitost koju muzika svojim porukama daje. Najviše je volio multikulturalnost i multinacionalnost, koje se danas spominju tek kao floskula. On je tu suštinu pokušao pokazati kroz svoja djela, svoju umjetnost i druženja - izjavila je Grković-Foretić. 

V.d. direktora Opere NPS Dario Vučić ističe da je korepetitor osoba koja uglavnom radi na pripremi predstave i skoro nikada se ne vidi na sceni, pa je Narodno pozorište Sarajevo upravo zbog toga odlučilo da prikaže čovjeka koji je 33 godine svog života posvetio tom poslu. 

- Mislim da je značajno da oživimo sliku osobe koja je 33 godine posvjetila ovom poslu. On je najveći dio svog posla proveo u Maloj baletnoj sali, zbog čega smo odlučili tu prostoriju imenovati po njemu - rekao je Vučić.  

Branko Grković je dobitnik Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 1957. godine za djelo "Ciklus pjesama za bariton i veliki orkestar".



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo