8°C
Mostar 11°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

29.02.2020 / 22:04 Muzika i Film - Dodjela nagrada

Zlatni medvjed na ovogodišnjem Berlinaleu otišao iranskom filmu "Nema zla"

Zlatni medvjed na ovogodišnjem Berlinaleu otišao iranskom filmu "Nema zla"
Foto: Vijesti.ba
Film "Nema zla" iranskog reditelja Mohammada Rasoulofa dobitnik je Zlatnog medvjeda na filmskom festivalu u Berlinu, rekao je predsjednik žirija glumac Jeremyja Ironsa.

Ovaj film, koji predstavlja studiju i kritiku smrtne kazne u Iranu, sniman je u tajnosti.

Rasoulof, koji u ovom filmu prati četiri osobe koje treba da izvrše egzekuciju, kao i njihove moralne izbore i odluke, Iran nije dozvolio da napusti zemlju i dođe u Berlin.

Njegova kćerka Baran, koja igra u ovom filmu, preuzela je nagradu u ime oca.

"Presretna sam zbog ove nagrade, ali sam u isto vrijeme tužna jer je ona za jednog filmskog stvaraoca koji nije mogao da bude ovdje večeras", rekla je Baran.

Srebrnog medvjeda, odnosno nagradu žirija, dobio je američki film "Nikad rijetko ponekad uvijek", dok je Srebrnog mevdjeda u kategoriji najboljeg reditelja dobio reditelj iz Južne Koreje Hong Sansu za film "Žena koja je trčala".

Srebrnog medvjeda za najbolju glumicu dobila je njemačka glumica Pola Ber za ulogu u filmu "Undin", a istu nagradu za najboljeg glumca dobio je italijanski glumac Elio Germano za ulogu u filmu "Sakriveni".

Italijanski film "Loše priče" dobio je Srebrenog medvjeda za najbolji scenario.

Film Srdana Golubovića "Otac", dobio je dvije nagrade na ovogodišnjem 70. Berlinskom festivalu – nagradu publike u selekciji "Panorama" i nagradu Ekumenskog žirija, objavljeno je na sajtu Festivala.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo