14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

29.02.2020 / 19:32 Muzika i Film - Regionalna koprodukcija

Film "Otac" dvostruko nagrađen na festivalu u Berlinu

Film "Otac" dvostruko nagrađen na festivalu u Berlinu
Foto: Vijesti.ba
Ekumenski žiri na Filmskom festivalu u Berlinu odlučio je da najboljim u programu „Panorama“ proglasi film „Otac“ u režiji Srdana Golubovića.

Film „Otac“ imao je svjetsku premijeru 22. februara u okviru „Panorame“, zvaničnog programa 70. izdanja Berlinskog filmskog festivala, a sinoć je imao svoju nacionalnu premijeru na otvaranju 48. FEST-a.

Novi Golubovićev film nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, uz podršku Filmskog centra Srbije.

Nagrade ekumenskog žirija, koji okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve, dodjeljuje se filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrijednosti. Golubović je 2013. godine dobio nagradu Ekumenskog žirija i za film „Krugovi“.

Ali, to nije sve…

Film „Otac“ je osvojio i Nagradu publike, koja se po 22. put dodjeljuje najbolje ocijenjenom filmu u selekciji „Panorama“. Ova nagrada se dodjeljuje od 1999. godine – tokom trajanja Berlinala, gledaoci su u prilici da ocijene filmove u okviru programa „Panorama“ (ove godine ih je bilo 36), a film sa najvišom prosječnom ocjenom dobija prestižnu nagradu.

Ove godine u igranoj konkurenciji najvišu prosjecnu ocjenu je imao srbijanski predstavnik, film „Otac“.

Zvanična dodjela ove prestižne nagrade je zakazana za 1. mart 2020. godine.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo