23°C
Mostar 28°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

29.02.2020 / 16:39 Regija - Američki državni sekretar

Pompeo: Pažljivo pratimo dešavanja u Crnoj Gori

Pompeo: Pažljivo pratimo dešavanja u Crnoj Gori
Mike Pompeo / Vijesti.ba
Američki državni sekretar Mike Pompeo poručio je da Vlada Crne Gore treba da provede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, ...

... a sve u okviru zakona koji važe u Crnoj Gori i u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

- State department vrlo pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Dok su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog kontinuiranih tenzija i skorašnjih izoliranih nasilnih incidenata - naveo je Pompeo u pismu koje je poslao ahiepiskopu Elpidoforu, predsjedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u New Yorku.

- Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primjeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti biti u skladu s crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima - naveo je on u pismu.

- Mi razumijemo da su neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi s vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu. Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila prijedloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije provela inkluzivne i detaljne konsultacije s vjerskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija - kaže u svom pismu državni sekretar SAD Pompeo.

Kako je poručio, i on i predsjednik SAD Donald Trump čvrsto vjeruju da svako treba imati pravo da mirno i otvoreno prakticira svoju vjeru.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo