22°C
Mostar 27°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

29.02.2020 / 12:05 Svijet - Turski predsjednik

Erdogan: Granice ka Evropi su otvorene

Erdogan: Granice ka Evropi su otvorene
Foto: AP - Vijesti.ba

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su turske granice ka Evropi otvorene za migrante, dok se hiljade izbeglica okupljaju na granici s Grčkom.

To je prva Erdoganova izjava otkako su 33 turska vojnika u četvrtak poginula u vazdušnom napadu u Idlibu, nakon čega je više turskih zvaničnika reklo da Turska više neće sprečavati izbjeglice koje žele da stignu u Evropu.

"Nećemo zatvoriti kapije izbeglicama", rekao je turski lider. Prema njegovim riječima, EU mora da održi obećanje da će pomoći Turskoj ne samo s izbjeglicama nego i finansijski. Ankara tvrdi da EU ne poštuje taj sporazum, sklopljen 2016.

Erdogan je izjavio da je zamolio ruskog kolegu Vladimira Putina da odstupi u Siriji i da pusti Tursku da se sama pozabavi sirijskim vladinim snagama.

On je rekao da je poslije njegove najave da će otvoriti granice ka Evropi, 18.000 migranata prešlo granicu sa Grčkom i da će taj broj rasti, prenosi Reuters.

"Nećemo zatvoriti vrata izbeglicama. Evropska unija mora da ispunjava obećanja", kazao je Erdogan u govoru u Istambulu.

Kako navodi AP, Grčka Erdoganovu odluku da otvori granice nakon pogibije 33 vojnika u Siriji vidi kao namjeran pokušaj da izvrši pritisak na evropske zemlje.(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo