8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

29.02.2020 / 10:34 BiH - Dževad Drino

Primjer reafirmacije državno-pravnog ustrojstva stare evropske države

Primjer reafirmacije državno-pravnog ustrojstva stare evropske države
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Prvi mart 1992. godine je datum koji predstavlja svijetli primjer reafirmacije državno-pravnog ustrojstva jedne stare evropske srednjovjekovne države, ocijenio je u razgovoru za Fenu profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici Dževad Drino,...

... govoreći o državno-pravnom značaju referenduma o nezavisnosti BiH 1992. godine. 

Po njegovim riječima, to je dan reafirmacije bosanskoheregovačke državnosti nakon šestojanuarske diktature kralja Aleksandra i donošenje tzv. Oktroisanog ustava 3. septembra 1931. kojim je pokušano rasturanje historijskog bića Bosne i Heregovine, što je nastavljeno sporazumom Cvetković- Maček, a pogotovo podjelom u doba fašističkog režima NDH 1941-1945. godine.

Prof. Drino pojašnjava da vodstvo Narodno-oslobodilačkog pokreta (NOP) odlukama AVNOJ-a, ZAVNOBiH-a, i donošenjem ustava, vraća Bosnu i Heregovinu na historijsku scenu kao ravnopravnu članicu nove države.

- Disolucijom bivše SFRJ prihvaćene su sve republike kao novonastale samostalne države, sve su prihvaćene kao članice Ujedinjenih naroda, pa ovaj datum predstavlja svijetli primjer reafirmacije državno-pravnog ustrojstva jedne stare evropske srednjovjekovne države, koja s punim pravom baštini ukupne evropske civilizacijske tečevine - rekao je.

Drino je na kraju poručio da negiranje državnosti BiH predstavlja pokušaj već oprobanih retrogradnih ideologija i velikodržavnih projekata, koje je sama historija davno odbacila pobjedom antifašizma na ovim prostorima ali i u cijeloj Evropi.

- I sami negatori su svjesni te činjenice pa pokušavaju novu oblandu za stare ideje zaogrnuti prisutnim desničarenjem i populizmom, zaobilazeći naširoko tradicionalnu demokratiju, vladavinu prava i istinske evropske vrijednosti koje nam je zajednička povijest ostavila - zaključio je prof. Drino u razgovoru za Fenu.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo