20°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

29.02.2020 / 10:21 BiH - Briga o zdravlju hodočasnika

Reis Kavazović uputio pismo kralju Saudijske Arabije

Reis Kavazović uputio pismo kralju Saudijske Arabije

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je pismo kralju Kraljevine Saudijske Arabije nj. v. Selmanu bin Abdulazizu i ministru vjerskih poslova, dawe i upute nj. e. šejhu Abdullatifu bin Abdulaziz al-Sheihu u kojem...

 ....im zahvaljuje na brizi koju Kraljevina pokazuje u zaštiti zdravlja hodočasnika i mjerama koje je poduzela kako bi odgovorila na opasnosti od širenja korona virusa (COVID-19).

U pismu se kaže kako je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i do sada imala puno povjerenje u vlasti Saudijske Arabije i njihovo nastojanje da osiguraju sigurno i dostojanstveno obavljanje kako hadžskih obreda, tako i posjeta svetim gradovima Meke i Medine.

- Izazov ove nove zarazne bolesti je iskušenje za čitav svijet, ali i prilika da se pokaže kako se kao čovječanstvo možemo nositi sa zajedničkim problemima kada pokažemo dovoljno povjerenja i volje za saradnjom. Muslimani bi u tim nastojanjima trebali prednjačiti, jer je takav pristup temelj vrijednosti koje naučava islam. Zato nam je drago vidjeti da je Saudijska Arabija svojim primjerom pokazala tu odlučnost i spremnost da se i na pitanju muslimanskog hodočašća poduzmu zajedničke mjere kako bi se zaštitili životi, ne samo muslimana koji obavljaju obrede nego kako se ne bi ugrozili životi njihovih sugrađana u zemljama iz kojih dolaze, kaže se između ostalog u pismu reisu-l-uleme.

Reisu-l-ulema je također naglasio kako će Ured za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pratiti sve instrukcije nadležnih organa Kraljevine Saudijske Arabije i prema njima prilagođavati svoje planove, te blagovremeno informisati sve one koji su planirali u narednom periodu obaviti vjerske obrede u Meki i Medini.(Vijesti.ba )

Izdvajamo