7°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

28.02.2020 / 21:42 Svijet - Telefonski razgovor

Erdogan i Trump razgovarali o Idlibu

Erdogan i Trump razgovarali o Idlibu
Arhiv / Vijesti.ba
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i američki predsjednik Donald Trump razgovarali su večeras telefonom.

U saopćenju Kabineta turskog predsjednika se navodi da su Erdogan i Trump razgovarali o sirijskom Idlibu i drugim regionalnim pitanjima, prenosi Anadolija.

Erdogan je tom prilikom ponovio odlučnost Turske da izmjesti Assadove režimske snage izvan područja definisanog sporazumom u Sočiju.

Predsjednik Turske je također podsjetio da su turske snage odgovorile na podli napad režimskih snaga sinoć u Idlibu, te je ponovo izrazio odlučnost da je potrebno da područje u Idlibu utvrđeno prema sporazumu iz Sočija bude očišćeno od režimskih snaga.

Dvojica čelnika su se suglasili po pitanju poduzimanja dodatnih koraka kako bi se spriječila velika humanitarna katastrofa u regiji Idlib.

Erdogan je telefonom razgovarao i  s premijerom Bugarske Boykom Borisovim.

U saopćenju Kabineta turskog predsjednika se navodi da su dvojica čelnika razgovarali o situaciji u Idlibu u Siriji te o mogućim posljedicama tih dešavanja na cijeli region, prenosi Anadolija.

Također su razgovarali o budućim koracima u cilju jačanja saradnje Turske i Bugarske.

Erdogan je večeras telefonom razgovarao i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Dvojica zvaničnika su tom prilikom razmijenili mišljenja o posljednjim dešavanjima u Idlibu, drugim regionalnim pitanjima i bilateralnim odnosima.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo