°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

28.02.2020 / 17:20 BiH - Okončana finansijska blokada

Gradsko vijeće Zenice jednoglasno usvojilo budžet za 2020. godinu

Gradsko vijeće Zenice jednoglasno usvojilo budžet za 2020. godinu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Gradsko vijeće Zenice usvojilo je danas jednoglasno Prijedlog budžeta za 2020. godinu, čime je izvršena finansijska deblokada tog grada koji je bio jedina lokalna zajednica koja nije imala usvojenu odluku o privremenom finansiranju za prva tri mjeseca.

Budžet za ovu godinu ukupno iznosi 64.605.980 KM, od čega su ukupni prihodi i primici budžeta 60.595.980 KM, dok 4.010.000 KM iznosi akumulirani suficit iz prošle godine. Najveću stavku u budžetu Zenice čine porezni primici, koji iznose 24.323.384 KM.

Gradonačelinik Fuad Kasumović, koji je dva puta sa dnevnog reda povlačio Prijedlog budžeta, danas je prvi put taj finansijski dokument dostavio na razmatranje vijećnicima. Kasumović je budžet na dnevni red sjednice GV dostavio nakon prošlosedmičnog dogovora sa SBB-om, čije je amandmane na budžet odlučio prihvatiti.

-Sa SBB-om imamo sporazum. Neće se nijedan drugi amandan usvojiti- poručio je Kasumović, koji se na kraju vijećnicima zahvalio na "deblokadi grada".

Vijećnici SDA i A-SDA, koji su bili podnijeli amandmane na budžet, nakon što su većinom glasova odbijeni njihovi amandmani, također su odlučili podržati budžet pa je taj finansijski dokument usvojen glasovima svih prisutnih vijećnika.

Na dnevni red današnje sjednice naknadno je uvrštena i inicijativa gradonačelnika Fuada Kasumovića za uvođenje novih tehnologija u izborni proces već za Lokalne izbore 2020. godine, odnosno omogućavanje „elektronskog glasanja“ u Gradu Zenica, ali ta inicijativa nije dobila podršku vijećnika.

Inicijativa bi, da ju je GV i usvojilo, na daljnje postupanje bila proslijeđena Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CiKBiH). CIK bi dao konačan sud o tome da li su se stekli uslovi za takav način glasanja u Gradu Zenici na lokalnim izborima koji će se održati u oktobru ove godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo