8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

28.02.2020 / 16:02 Politika - Ambasada SAD-a

Državni službenici ne smiju podlijegati političkom utjecaju

Državni službenici ne smiju podlijegati političkom utjecaju
Foto: Vijesti.ba

Državni službenici i ostali zvaničnici, posebno čelnici nezavisnih institucija na nivou BiH, ne smiju podlijegati političkom utjecaju u obavljanju profesionalnih dužnosti, kazali su iz Ambasade SAD u BiH za N1.

"Ambasada SAD u Sarajevu jedna je od potpisnica pisma upućenog čelnicima nezavisnih državnih institucija. Državni službenici i ostali zvaničnici, posebno čelnici nezavisnih institucija na nivou BiH, ne smiju podlijegati političkom utjecaju u obavljanju profesionalnih dužnosti i moraju se suzdržati od svakog djelovanja koje bi moglo dovesti u pitanje njihovu nepristranost, te za posljedicu imati podrivanje nezavisnosti institucija koje predstavljaju", navodi se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a.

Podsjećamo, politički predstavnici entiteta Republika Srpska koji obavljaju dužnosti u državnim institucijama Bosne i Hercegovine nedavno su se sastali u administrativnom centru u Istočnom Sarajevu na, kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao, radno-konsultativnom sastanku na kojem su prisustvovali predstavnici Obavještajno-sigurnosne agencije, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Centralne izborne komisije i drugi.

Na adrese učesnika ovog sastanka stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain.

Učesnici sastanka su u pismu opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost.



(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo