13°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

28.02.2020 / 15:49 BiH - Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Na Evropskoj uniji je da zaustavi migrantski val

Radončić: Na Evropskoj uniji je da zaustavi migrantski val
Foto: Vijesti.ba

Situacija će biti kataklizmična, a Bosna i Hercegovina neće moći da prihvati više stotina hiljada migranata ako se milioni izbjeglica sa sirijsko-turske granice pokrenu ka Evropi, poručio je u razgovoru za N1 ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. 

On je dodao da je na Evropskoj uniji da zaustavi val migranata na svojim vanjskim granicama, granicama Bugarske, Grčke, Italije i Španije.

- Situacija je zaista kataklizmična, ako Turska ostane pri tome da pošalje dva, tri miliona ilegalnih migranata ka zemljama Evropske unije, prva linija odbrane u tom slučaju mora biti na granicama Grčke i Bugarske - rekao je ministar sigurnosti BiH za N1 Fahrudin Radončić.

On je dodao da se u Evropskoj komisiji održava sastanak za vanjske poslove.

- Prema našim informacijama, Grčka je već zapriječila prelazak određenom broju autobusa, situacija se analizira, pregovaračke aktivnosti su u punom jeku. Mislim da se ljudi u Briselu pokušavaju dogovoriti s turskom vlašću da ne ulaze u nešto što je izvan dogovora Turske i EU - pojasnio je ministar sigurnosti.


Radončić još kaže da Bosna i Hercegovina nije u situaciji da bude prava linija odbrane te dodaje da se nada da će migrantski val zaustaviti na granicama Grčke, Bugarske, Italije i Španije.

- BiH apsolutno ne može prihvatiti 100.000, 200.000 ili više migranata koji bi ovuda prošli poput stampeda. To ne bi mogla zaustaviti ni Srbija, ni Hrvatska, niti region - poučio je Radončić.

Na koncu, Radončić je dodao da smatra da je na potezu odlučnost EU, koja bi migrante trebala zaustaviti na granicama koje su najbliže Turskoj.

Podsjećamo, Reuters je prenio izjavu neimenovanog turskog zvaničnika koji tvrdi da je turskoj policiji, obalskoj straži i pograničnim sigurnosnim službama naređeno da ne zaustavljaju migrante i izbjeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu, a u iščekivanju dolaska novih izbjeglica iz Idliba.

Ubrzo nakon toga, agencije su prenijele da je prva grupa od blizu 300 migranata, uključujući žene i djecu, krenula ka Evropi.(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo