10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

28.02.2020 / 14:07 BiH - Reakcija SDA

Ustavni sud je potvrdio da je 1. mart u skladu sa Dejtonom, Dodik ponovo pravi krizu

Ustavni sud je potvrdio da je 1. mart u skladu sa Dejtonom, Dodik ponovo pravi krizu
Foto: Vijesti.ba

Pismo koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio ambasadorima predstavlja pokušaj da pravi podjele u Bosni i Hercegovini i da ponovo nasrće na odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Saopćeno je ovo danas iz SDA.

Podsjećaju Milorada Dodika da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2017. godine, u odgovoru na apelaciju 30 poslanika iz Narodne skupštine entiteta RS, jasno kazao da je 1. mart kao Dan nezavisnosti u punom skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.

- Ustavni sud se u navedenoj odluci pozvao na dejtonsku odredbu o nastavku pravnog postojanja države BiH, te onu o kontinuitetu pravnih propisa iz Ustava BiH, prema kojoj svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji su bili na snazi u BiH u trenutku stupanja Ustava na snagu, ostaju na snazi dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti, kažu iz SDA i dodaju:

- Ustavni sud je naglasio da su rezultati referenduma o nezavisnosti ugrađeni u Ustav BiH, koji ni na koji način ne problematizira postojanje Republike BiH, niti je zanemaruje, već upravo naglašava njen državno-pravni kontinuitet.

SDA navodi da "ako Milorad Dodik ima problema sa svim ovim odredbama dejtonskog Ustava BiH, neka to raspravi sa onima koji su u ime srpskog naroda stavili potpis na Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks IV - Ustav Bosne i Hercegovine"

- Dodikove optužbe da svi oni koji poštuju Ustav i odluke Ustavnog suda – proizvode podjele, predstavljaju notorne besmislice. Svima je jasno da je on taj koji negirajući odredbe Ustava uporno proizvodi krizu, nesigurnost i nestabilnost, navode iz SDA.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo