12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

28.02.2020 / 14:02 Politika - Zaključci SNSD-a

Dodik o 'pritisku' stranaca, ugovoru s Mićićem, Inzku, PDP-u i SDS-u

Dodik o 'pritisku' stranaca, ugovoru s Mićićem, Inzku, PDP-u i SDS-u
Foto: Screenshot - Vijesti.ba

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas na konferenciji za medije nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta da je Komitet odbacio Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sastavu, koji je, kako je rekao, ...

....usvojen kao dokaz realizacije zaključaka SDA koja je zadužila svoje delegate da odbace taj zakon u Domu naroda.

Dodik je istakao da glasanje SDS-a i PDP-a za ovaj zakon predstavlja izdaju interesa Srpske i da su ove stranke odbacile srpsko jedinstvo.

On je istakao da će SNSD nastaviti da čini napore kako bi se obezbijedio dijalog u BiH po svim pitanjima i pozvao je sve relevantne aktere u BiH na dijalog.

Izvršni komitet je osudio prijetnje visokog predstavnika Valentina Incka za kojeg smatra da je predstavnik bošnjačkog lobija u BiH i da je, kao takav, izgubio kredibiltet.

Dodik je istakao da SNSD odbacuje 1. mart kao Dan nezavisnosti BiH, podsjetivši da na nivou BiH ne postoji zakon o praznicima.

- SNSD smatra neprimjerenim ponašanje stranih predstavnika u BiH koji se pridružuju obilježavanju ovog nepostojećeg praznika - rekao je Dodik, navodeći da je ovo još jedan pokušaj majorizacije Srba.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik istakao je da je potpisan koalicioni ugovor sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.
Radujemo se saradnji sa Bijeljinom i vjerujem da će taj grad dodatno biti stabilizovan. Nadamo se da će konekcija sa institucijama Srpske biti korisna za Bijeljinu i njene građane - istakao je Dodik.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je u Banjaluci novinarima pročitao zaključke Izvršnog komiteta ove stranke.

- Predali smo prijedlog zakona o eliminaciji stranih sudija iz Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i očekujem da će kroz parlamentarnu proceduru biti vođena rasprava o ovom prijedlogu zakona.

- Izvršni komitet SNSD-a odbacuje Prijedlog zakona o VSTV-u kao dokaz realizacije zaključaka sa sjednice SDA od prije nekoliko dana i zadužujemo svoje delegate i funkcionere da odbiju taj zakon na Domu naroda.

- Izvršni komitet SNSD-a zadužuje svoje funkcionere da na najširoj osnovi razgovaraju sa svim predstavnicima međunarodne zajednice kako bi istakli argumente vezano za aktuelnu situaciju u Republici Srpskoj.

- SNSD će učinit sve da se nastavi sa dijalogom sa svim narodima.

- SNSD odbacuje 1. mart kao lažnu predstavu o prazniku o Bosni i Hercegovini. Smatramo da je to još jedna u nizu majorizacija i neprimjereno je ponašanje stranih ambasadora na toj kvazimanifestaciji.


- Izvršni komitet SNSD-a odbacuje kao pritisak pismo koje su ambasadori EU, SAD-a i OSCE-a uputili srpskim zvaničnicima u institucijama BiH. Smatramo da je to neprimjereno ponašanje i miješanje u unutrašnje stvari zemlje i tražit ćemo objašnjenje od njihovih centrala. Ovo je zastrašivanje. Nikada nisu reagovali na ovakav način kada su se sastajali Bošnjaci.

- Glasanje PDP-a i SNSD-a o Prijedlogu zakona o VSTV-u je primjer izdaje zaključaka NSRS-a. Oni odbacuju srpsko jedinstvo. Oni su radna jedinica SDA u RS-u.

- Izvršni komitet SNSD-a prihvata prijedlog saradnje sa gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem.

- Izvršni komitet traži da se usvoji novi Poslovnik u NSRS-u nakon što je urušen ugled Skupštine ponašanjem pojedinih opozicionih poslanika.

- Izvršni komitet SNSD-a je osudio prijetnje Valentina Inzka i smatramo da je to još jedan dokaz da on radi za interes bošnjačkih političara. Visoki predstavnik krši Aneks 10.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo