-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać 1°C

28.02.2020 / 13:41 Ekonomija - Zaštita životne sredine

Ozvaničen početak građevinskih radova za izgradnju Toplane na plin Zenica

Ozvaničen početak građevinskih radova za izgradnju Toplane na plin Zenica
Foto: FENA - Vijesti.ba

Prigodnom svečanošću, danas je obilježen početak  građevinskih radova na realizaciji projekta Toplana na plin Zenica, koja će proizvoditi električnu i toplotnu energiju za proizvodni proces u kompaniji ArcelorMittal Zenica (AMZ) te  zagrijavanje Grada Zenice. 

Kamen temeljac za novu toplanu položen je 1. oktobra prošle godine, a u međuvremenu su stigla i sva tri kotla, kapaciteta 50 tona pare po satu, koji će za gorivo koristiti koksni i visokopećni plin, odnosno nusprodukte iz proizvodnog procesa u kompaniji AMZ.

-ArcelorMittal poduzima veliki korak na prelasku u 'zeleniju' industriju. Na ovom smo projektu radili dugo godina, a očekujemo da će biti i završen do kraja 2020. godine.

Očekujemo da naredne godine više nećemo koristiti ugalj u našim kotlovima, jer ćemo u potpunosti koristiti naše plinove - kazao je novi direktor AMZ-a Nikhil Mehta, koji je još uvijek i direktor joint venture kompanije Toplana Zenica.

On napominje da će im nova toplana omogućiti stabilniju i održiviju proizvodnju čelika u Zenici, ali i daljinsko grijanje u Gradu Zenica, jer će novi kotlovi biti pouzdaniji izvor toplote od sadašnjih, dotrajalih kotlova na ugalj iz njihovog pogona Energetika, u kojima je godišnje za grijanje grada spaljivano oko 200.000 tona uglja.

Tako će, osim pouzdanijeg izvora toplote, puno manje biti i emisije sumpor-dioksida u zrak, što će doprinjeti kvalitetnijim uslovima života u Zenici. Projekt je vrijedan 53 miliona eura, od čega su 41 milion eura kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), a za koje je garanciju dala kompanija ArcelorMittal Zenica.

Ostalih 12 miliona eura ulaganja su preostala tri partnera u projektu- Grada Zenice, finske kompanija KPA Unicon i Finskog fonda za industrijsku saradnju (FinnFund). 

S obzirom na najveći udio u učešću u izgradnji Toplane, AMZ-u će pripasti najveći udio u vlasništvu, odnosno 50 posto, Gradu Zenica 20 , a oba finska partnera će imati po 15 posto udjela u vlasništvu te joint venture kompanije.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo